Arib: ‘Vera Bergkamp heeft me voor de bus gegooid’

Kamervoorzitter Vera Bergkamp laat een extern onderzoek doen naar wanbeleid van haar voorganger Khadija Arib. Haar wordt door anonieme bronnen verweten een waar schrikbewind onder ondersteunend personeel van de Kamer te hebben gevoerd toen ze voorzitter was.

Arib gaat niet in op de verwijten, maar wel op de manier waarop achter haar rug om een onderzoek blijkt te zijn gestart.

„Ik word voor de bus gegooid door Vera Bergkamp”, zegt ze tegen De Telegraaf. „Ik wist van niets. Ze heeft me vaak genoeg in de zaal zien zitten en heeft niks gezegd! Ze had ook contact kunnen opnemen. Ze is hier dus al vanaf juli mee bezig. Bergkamp heeft het goed getimed: morgen gaat het debat in de Kamer over omgangsvormen. Ik zou zeggen: begin daarmee, met je eigen omgangsvormen. En hoe D66 dit weer heeft geklaard.”

Arib weet nog niet of ze aan het onderzoek gaat meewerken. „Bergkamp heeft me al voor de bus gegooid, dus wat levert het op? Welke objectiviteit is er nog. De landsadvocaat inschakelen om af te rekenen met een oud-Kamervoorzitter en Kamerlid is ongekend. Het is geen veilige omgeving. Heel giftig.”

Arib krijgt ook steun vanuit haar fractie. „Dit komt voor ons onverwacht. Wij kennen Khadija als toegewijd Tweede Kamerlid en voorzitter van de Tweede Kamer. De Kamervoorzitter zal uitleg moeten geven”, aldus een woordvoerder van de PvdA.

Bron(nen):   Telegraaf