Krugman: “Obama is een van de succesvolste presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis”

Toen Barack Obama presidentskandidaat was en in zijn eerste tijd als president, was 'links' in de VS en de rest van de wereld laaiend enthousiast. Dit was de nieuwe Kennedy, met Obama kwam alles toch nog goed. Econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman deelde dat enthousiasme niet. Hij verwachtte dat Obama niet revolutionair zou zijn en niet zou zorgen voor de hervormingen waar Amerika behoefte aan heeft. Intussen is Obama voor de aanhangers van het eerste uur van zijn voetstuk gevallen. Hij is impopulair bij links en bij rechts en zelfs bij Europeanen is veel van zijn glans verdwenen. Ten onrechte denkt Paul Krugman nu. In een essay in Rolling Stone verdedigt hij Obama en noemt hem mogelijk een van de succesvolste presidenten ooit. Krugman somt de verdiensten van Obama op. - Hij heeft de Amerikaanse gezondheidszorg radicaal verbeterd. En zijn wetgeving is succesvoller dan iedereen had gedacht. Dat Amerikanen niet langer hoeven te lijden en te sterven omdat ze niet verzekerd zijn is een historische verdienste. - Hij heeft een economisch beleid gevoerd dat wellicht halfslachtig was, maar geen westers land is zo sterk uit de crisis gekomen als de VS. - Veel van de financiële hervormingen zijn gehavend door republikeinse tegenstand, maar Obama heeft er toch voor gezorgd dat de kans op een crisis a la 2009 een stuk kleiner is geworden. - Er is een begin van een milieubeleid op gang gebracht. Het stelt nog te weinig voor, schrijft Krugman, maar het is wel een radicale breuk met de periode Bush, toen Amerika ontkende dat er een milieuprobleem was. "Obama heeft een heleboel wel bereikt," besluit Krugman.

Bron(nen):   Rolling Stone      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Mee eens.
  Maar het lijkt in deze tijden van onophoudelijke stroom aan informatie én meningen haast onmogelijk om nog iets goed te doen als politicus. Laat staan als Leider van de Vrije Wereld.

  Daarnaast, je kunt een president pas echt beoordelen jaren na zijn presidentschap. Misschien zelfs een halve eeuw later. Simpelweg omdat veel hervormingen, wetgeving en acties pas veel later echt effect hebben. Mensen vergeten dat nog wel eens. Want alles moet vandaag de dag snel en nu en meteen. Het liefst in 140 tekens. Je zag het ook aan onze eigen coalitie. In no time was de burger – die zijn stem aan de coalitie had verleend – weer eens kwaad. Mensen zijn altijd kwaad tegenwoordig. Kwaad en onbeschoft.

  Voorts lijkt het op het moment langzaam maar zeker economisch beter te gaan met de VS. I.t.t. Europa dat zoals altijd weer eens hopeloos verdeeld is. Het zal wel nooit veranderen. Want men wil minder Europa.

  En laten we niet vergeten dat Obama bijzonder veel troep heeft moeten opruimen van de kluns die zijn voorganger is. Een welhaast onmogelijke taak.

  Krugman is trouwens niet de enige die dit vindt. Er zijn er meer. Maher bijvoorbeeld. En wat verder ook telt, de macht van de media. En dan vooral de xenofobe en neo-conservatieve media als Fox News. Daar is men bijzonder bedreven in het overtuigend vertellen van een verdraaide waarheid, ofwel leugens.

 2. Paulraw

  ´Dat Amerikanen niet langer hoeven te leiden en te sterven´

  ´leiden´

  Alsjeblieft red. ,check eens wat!

  • meesan

   Toen Barack Obama presidentskandidaat was en in zijn eerste tijd als president was ‘links’ in de VS en de rest van de wereld laaiend enthousiast. http://nl.wikipedia.org/wiki/Anakoloet

   Hij verwachtte dat Obama niet revolutionair zou zijn en niet zou zorgen voor de hervormingen waar Amerika behoefte aan heeft. *had (want anders is het weer een anakoloet).

   Krugman somt de verdienste van Obama op. *verdiensten (één verdienste kan je niet opsommen).

   Dat Amerikanen niet langer hoeven te leiden en te sterven omdat ze niet verzekerd zijn is een historische verdiensten *lijden *verdienste

   maar geen westers land is ze sterk uit de crisis gekomen als de VS *zo

   toen Amerika ontkende dat er een milieu-probleem was. *milieuprobleem

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    Ja ,er komt geen eind aan , de simpelste fouten staan in bijna alle artikelen van 3huis.

    Men doet er op de redactie ook geen enkele poging tot verbetering.Jammer ,want leuke site.

    (in antwoord op meesan)
 3. Meneer Dick

  De Amerikanen hoeven niet te lijden, maar de Amerikanen leiden wis en waarachtig wel, als nog nooit tevoren.

Reacties niet toegestaan