ISIS: wat de gijzelaars moeten doorstaan voor ze worden onthoofd

In zekere zin zal voor de mannen die door ISIS zijn onthoofd de dood zijn gekomen als een soort bevrijding. De gevangenen van ISIS worden namelijk zeer wreed behandeld, zo blijkt uit een reportage van de New York Times gemaakt aan de hand van getuigenverslagen van mensen die bij ISIS gevangen zaten, samen met de inmiddels onthoofden, en zijn vrijgekocht of - in een enkel geval - ontsnapt. De martelingen zijn zowel lichamelijk als geestelijk. De gevangenen worden zeer regelmatig gewaterboard (zoals de marteling heet die Bush heeft ingevoerd), maar ook gewoon geslagen en mishandeld. Ze krijgen soms een tijdlang geen eten en er zijn schijnexecuties. De gevangenen moeten zodra ze in 'bezit' zijn van ISIS alle wachtwoorden van hun computers en accounts afstaan, zodat de moslims op zoek kunnen naar foto's of andere bewijzen dat de gevangenen spionnen zijn. Zodra er contact is gelegd met familie laten de mannen van ISIS merken over heel persoonlijke informatie te beschikken, zodat de gevangene snapt dat er contact is met het thuisfront en weer hoop krijgt. Toen de Amerikaanse journalist James Foley - die intussen onthoofd is - naar zijn cel terugkwam met meer dan twintig andere westerse gijzelaars, zakte hij in elkaar, tranen van geluk op zijn wangen. De vragen die zijn kidnappers hem hadden gesteld waren zodanig persoonlijk ("Wie heeft gehuild op het huwelijk van je broer?", "Wie was de kapitein van je voetbalteam op school?") dat Foley wist dat zijn gijzelaars in contact stonden met zijn familie. De gevangenen hadden veel aan elkaar, maar naarmate de omstandigheden erger werden, begonnen de gijzelaars zich van elkaar te isoleren. Sommigen onder hen, inclusief Foley, zochten warmte in het geloof van hun gijzelnemers, door de Islam te omarmen en moslimnamen aan te nemen.

27 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Denk nu niet bepaald dat ze de islam vrijwillig hebben omarmd… Dat gebeurt niet zo vaak. Moet je haast wel gestoord zijn.

  Afijn, wortel en tak en zo. Uitroeien. Enige wat helpt.

  • Jan Terlouw

   Goh, dus al die miljoenen die zich tot de islam hebben bekeerd zijn gedwongen. Heb je daar een bron van?

   (in antwoord op vandehoedenderand)
   • Windows 8

    “miljoenen die zich tot de islam hebben bekeerd zijn ”
    Begin jij met jouw claim aan te tonen?

    (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Apekool

    Ha, daar hebben we false-flag Mihammed Kouki weer met het bekende islamitische trucje – je stelt hier toch zelf iets heel anders dan VDHEDR?
    Bedenk je in elk geval goed voordat je je ziel verkoopt aan de duivel: http://www.exmoslim.org/getuigenissen%2015%20april%202008.html

    (in antwoord op Jan Terlouw)
   • vandehoedenderand

    Ik doelde op de slachtoffers die gevangen zijn genomen door de idioten van IS. Denkt u echt dat die vrijwillig de islam omarmen? Mijn eerste twee zinnen hebben daar betrekking op.

    De derde zin geldt ongeacht de islam of welke andere religie in het algemeen. Je moet gestoord zijn om dat te omarmen. Maar dat is uiteraard slechts mijn persoonlijke mening. Die ga ik verder niet onderbouwen. Of laat ik dit zeggen; god bestaat niet. Als je dat verzinsel omarmt, klopt er iets niet in de bovenkamer.

    Overigens, veel bekeerlingen zijn gehersenspoeld door radicalen, veelal familie of vrienden. Met een beetje fantasie zou je dat onvrijwillig kunnen noemen.
    http://nos.nl/artikel/713968-zorgen-in-duitsland-over-salafisme.html

    En dan heb ik het nog niet eens over het gegeven dat veel gelovigen hun religie vanaf de geboorte door de strot wordt geduwd. Met name, met náme, in de islam. Dat is ook niet bepaald vrijwillig te noemen.

    (in antwoord op Jan Terlouw)
    • Jan Terlouw

     OK, met betrekking tot ISIS is inderdaad sprake van dwang. Maar dat geldt zeker niet voor al het andere. Je mag vinden dat gelovigen niet goed bij hun hoofd zijn. Net zo gek als dat er mensen zijn die geloven dat er iets uit niets kan bestaan. Gelukkig wonen we in een vrij land waarin iedereen kan geloven en zeggen wat ie wil.

     (in antwoord op vandehoedenderand)
     • vandehoedenderand

      En die gedachte ondersteun ik ook. Ik ben een liberaal. Als je wil geloven, moet je dat vooral doen. En ik mag dat debiel vinden. Zolang je je maar in eerste en enige instantie aan de Nederlandse (en overige) wetten houdt.

      Maar laat ik nog iets anders zeggen. Veel bekeerlingen zijn niet bepaald stabiel te noemen. Niet alle uiteraard. Het merendeel zal vast wel goede bedoelingen hebben. Maar er lopen nogal wat makkelijk te beïnvloeden personen onder bekeerlingen rond, om het even eufemistisch te zeggen.

      En als ik dan toch bezig ben om in bedekte termen te spreken, die cijfers over bekeren zijn allemaal prachtig. Maar het is bijzonder makkelijk om ín de islam te stappen. Maar omgekeerd is het ‘vrij lastig’ om van de islam af te stappen. Dat kan vaak niet op vrijwillige basis. Vertekent het beeld nogal, als u het mij eerlijk zou vragen.

      Verder geloven gelovigen zelf óók dat iets uit ‘niets’ kan ontstaan. Waar komt god vandaan?
      Ik vind het plausibeler dat we het antwoord als mens gewoon niet weten en dat er wel degelijk een mogelijkheid bestaat dat iets uit (bijna) ‘niets’ ontstaat. Maar ik ben ervan overtuigd dat god daar niet voor verantwoordelijk is. Dat is maar een menselijke schepping. Maar dat gaat te ver voor dit onderwerp.

      (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Windows 8

      “geloven dat er iets uit niets kan bestaan. ”
      Geloven? Hoezo is wetenschap geloof geworden?

      (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Jan Terlouw

      Een deel van de wetenschap is gebaseerd op aannames/theorieen. Ik noem het geloof ( in bepaalde theorie) en de ander noemt het wetenschap.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Het verbaast me niets dat je geen idee hebt wat de WETENSCHAPPELIJKE definitie is van ‘theorie’

      “A scientific theory is a well-substantiated explanation of some aspect of the natural world that is acquired through the scientific method and repeatedly tested and confirmed through observation and experimentation.[1][2] As with most (if not all) forms of scientific knowledge, scientific theories are inductive in nature and aim for predictive power and explanatory force”

      Doeiii, en nu terug naar de beesten van ISIS

      (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Jan Terlouw

      Je weet de copy paste knop goed te vinden. Ik herhaal: een deel van de wetenschap is gebaseerd op aannames en niet altijd op objectief observeerbare assets.

      (in antwoord op Windows 8)
     • Windows 8

      Mag jij denken, waardeloos zonder argumenten.
      Nu naar ISIS, deel van Islam en zijn beestachtige wreedheden

      (in antwoord op Jan Terlouw)
     • Windows 8

      ” niet voor al het andere. ” Kinderen zijn evolutionair geprogrammeerd om hun ouders on-voor-waardelijk te geloven. Zij die het niet deden verdwenen in de maag van een of ander dier en/of afgrond.
      Dus ook de onzin die Islam heet wordt er ingebrand.

      (in antwoord op Jan Terlouw)
   • Vogelbeest

    Ah, Jan Terlouw, onze huismoslim. @Jan, zie ook mijn reactie hierboven over de achteruitgang van de islamitische wereld.

    En waarom zou iemand zich “vrijwillig” “bekeren” tot het meest achterlijke en op achteruitgang gefocuste geloof wat de mensheid ooit voortgebracht heeft? http://nl.wikipedia.org/wiki/Stockholmsyndroom

    (in antwoord op Jan Terlouw)
 2. Windows 8

  “Wie heeft GEHULD op het huwelijk van je broer?”
  Geen zondag zonder de vaste 3huis typo 😀

  • Jannie Ooms

   Om op deze site de schoolmeester te kunnen spelen en anderen op hun taal- of tikfouten te wijzen, moet u natuurlijk wél zelf foutloos Nederlands schrijven.

   In uw (overigens zeer interessante) bijdrage over waterboarding mis ik twee afsluitende aanhalingstekens, terwijl na (1624) een punt hoort te staan, en geen komma…

   (in antwoord op Windows 8)
 3. Templein

  Ze hebben al veel technieken overgenomen van het westen. Waar kwam dat waterboarding ook alweer vandaan? Quantanamo bay heeft natuurlijk een veel vredelievender en rechtschapener beleid dan wat IS heeft. Toch?

  Wel ben ik blij dat de Koerden door de coalitie tegen IS streng bevraagd zullen worden naar aanleiding van geruchten over mogelijke oorlogsmisdaden.
  Ik hoop dat wij als niet-leiders ons gezond verstand incl. normen en waarden kunnen vasthouden.

  • Windows 8

   “Waar kwam dat waterboarding ook alweer vandaan?
   Goede vraag :
   “De VOC paste een vorm van deze marteling toe op Ambon in 1623. Hierbij werd een doek om het hoofd gewonden en deze werd verzadigd met water zodat het slachtoffer niet meer kon ademen en al het water moest inslikken. In een geval werd de behandeling drie of vier keer herhaald totdat het lichaam van het slachtoffer enorm opgezwollen was, zijn wangen uitstonden en zijn ogen uit de kassen dreigden te raken

   Zwartboek van Nederland overzee, Ewald Vanvugt, p.71, 2002. A True Relation of the Unjust, Cruel and Barbarous Proceedings against the English at Amboyna (1624),

   (in antwoord op Templein)
   • Apekool

    Je kan ook direct de bron vermelden:
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterboarding

    (in antwoord op Windows 8)
   • Vogelbeest

    Het verschil is dat wij doorgeëvolueerd zijn en (op de USA na) dit soort praktijken niet meer toepassen. Islam daarentegen beweegt zich terug in de tijd. In 1989-1990 werkte ik in Egypte en in Caïro en El Arish (Sinaï) liepen vrouwen in mantelpakjes en minirokken over straat. Dat is nu wel anders.

    (in antwoord op Windows 8)
  • kletsmajoor

   O ja, natuurlijk! Wij zijn minstens net zo erg als ISIS. Het is allemaal onze schuld.

   (in antwoord op Templein)
 4. Maxo- Max-13

  Islam streeft niet naar vrede, maar naar oorlog/terror/de onderwerping,al 1400 jaar! Wanneer moslims van vrede spreken, bedoelen ze deze vrede: de praktische onderwerping van alle mensen aan de sharia en de islam.De islamitische vrede komt niet voort uit het aanvaarden van het bestaan van andere naties, religies en volkeren, maar uit eenheid door de ISLAM en het elimineren van zoveel mogelijk verschillen.Hetislamitische idee van vrede, is feitelijk een bevel om oorlog te voeren…

Reacties niet toegestaan