Hier praten linkse lijsttrekkers liever niet over

Gaan politici hierover  in hun campagne toespraken houden? Dat het zo goed gaat met Nederland. En dat we met 16 miljoen landgenoten gemiddeld een heel goed leven hebben. We staan solide in de top-10 van de 'Better Life'-index.


Vooral linkse lijsttrekkers houden niet van goed nieuws: "Het is niks als narigheid in Nederland. Het roer moet radicaal om."  Vertellen ze er ook bij dat Nederlanders het beter hebben dan de bewoners van bijna alle landen om ons heen?
Kun je meten hoe goed het met een land gaat? Je kunt naar inkomen kijken, werkloosheid,  onderwijs , inkomensverdeling, milieu of levensverwachting.
Of je pakt al die factoren bij elkaar en zet ze in 1 grafiek. Dan krijg je de 'Better Life'-index. In die index staat Nederland op een eervolle zevende plek.
Nederland doet het natuurlijk beter dan EU-zorgenkindjes als Italie, Spanje, Griekenland, Portugal en Ierland. We staan nog wel ónder Australie, VS, Noorwegen, Zweden, Canada en Zwitserland.
Maar we staan ook bóven Engeland, Oostenrijk, Frankrijk en Duitsland. Om een beetje trots op te zijn?

Ook in de grafiek: De stippen in de grafiek geven het verschil tussen arm en rijk aan. Dat verschil is in Nederland vrij klein, vergeleken bijvoorbeeld met de VS. In Scandinavische landen en Zwitserland is het gemiddelde inkomensverschil nog wat kleiner dan in ons land.

(Op de foto hierboven: Een moderne versie van de Nachtwacht van Rembrandt uit onze welvarende Gouden Eeuw met onder anderen BN-ers Lucille Werner, Albert Verlinde, Erica Terpstra, Edwin van der Sar)

Bron(nen):   Economist