Nederland went aan het idee: Emile Roemer (SP) als premier

Nederland lijkt te wennen aan het idee: Emile Roemer in het Catshuis. De SP is nu verreweg de grootste partij (32 zetels) gevolgd door VVD (26), PVV (24) en PvdA (19). Als er vandaag verkiezingen waren ging het tussen Roemer en Rutte.


Lange tijd was de SP een linkse splinterpartij. SP-leider Jan Marijnissen haalde de partij uit die extreme hoek. Emile Roemer wil nu de volgende stap: De SP in de regering. Veel kiezers vinden dat niet langer zo'n idioot idee. Integendeel. Ze wennen er aan.
Uit de peiling van Maurice de Hond blijkt dat 67 procent van de kiezers het een 'goed idee' vindt dat de SP in de regering wil. En moet Roemer - als de SP de grootste wordt - premier worden? Ja, zegt 60 procent.
Maar is de SP niet een (extreem linkse) wolf in (gematigde) schaapskleren? Dat vinden CDA-ers en VVD-ers maar aanhangers van de andere partijen in meerderheid niet.

PvdA -leider Diederik Samsom, die afgelopen week zijn verkiezingsprogramma presenteerde, wil graag de leider van links zijn. Hij streeft naar 30 zetels. Dat lukt nog niet echt. Hij duikelt twee zetels(naar 19)  en ligt ver achter op de SP (32). Bij een kabinetsformatie nu zou de SP op links de leiding hebben met de PvdA in een bijrol.

Bron(nen):   Peil  Maurice de Hond