Dubieuze subsidie voor kasteeltje minister Van der Steur

Voor de restauratie van kasteel Huis te Warmond is bijna een half miljoen subsidie uitgekeerd. Dit kasteeltje is het woonhuis van onder meer de nieuwe minister voor Veiligheid en Justitie Ard van der Steur. De subsidie is opvallend, omdat hij normaal alleen wordt toegekend aan onbewoonde rijksmonumenten. Ook is het bedrag ongewoon hoog, aldus specialisten in de Telegraaf. Het kasteel bij Warmond heeft volgens de krant in 2006 een restauratiesubsidie ontvangen van 437.362 euro. Van der Steur woont zelf al jaren in een van de zeven appartementen van het kasteel. Punt is dat de zogenoemde bewuste rijkssubsidie voor de instandhouding van monumenten (BRIM) juist is bedoeld voor panden die geen woonhuis zijn. De subsidie mag bovendien nooit meer zijn dan drie procent van de herbouwkosten. Dan zou het bouwen van een nieuw kasteel dus neerkomen op 15 miljoen euro, iets dat deskundigen betwijfelen.    

Bron(nen):   AD      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Politiek en de verbonden financiele sector zijn rot tot op het bot.

 2. Burgermans

  Mooi kasteeltje: http://huystewarmont.webs.com/

 3. Kees Cornelder

  Die man is toch van de VVD? Nou dan. As daar nog iemand rondloopt die de kluit NIET belazert dan is dat uitzondering. Even aangifte doen bij de politie dan maar… (alsof dat werkt bij die Haagse rotzooiende ons-kent-ons jongens)

 4. Paulraw

  Daarom VVD,voor een zuinig gebruik van overheidsgeld…..

 5. RhodBerth

  Nu al blijkt dat de subsidie waarschijnlijk wel klopt en er niks aan de hand is.
  Maar de aasgieren gaat het niet om de waarheid maar gewoon om een nieuwe minister zo snel mogelijk al zwart te maken.

  De schade is al aangebracht en de excuses zullen wel nooit komen.

 6. AT

  Spijkers op laag water. Even een maandagmiddag google momentje van een slordige minuut leert ons dat voor de BRIM geldt dat:

  “Niet als woonhuizen worden aangemerkt:
  – Gebouwen die oorspronkelijk gebouwd zijn als: kerkgebouw, kasteel, paleis,
  hoofdhuis van een buitenplaats, landhuis, gebouw van liefdadigheid, molen,
  gemaal, agrarisch gebouw of watertoren.”

  http://www.monumenten.nl/files/attachments/informatieblad_instandhoudingsregeling_3-12-2014_1.pdf

  Aangezien het hier om een kasteel / buitenplaats gaat, maakt het dus niet uit of dit nu bewoond wordt, het is daarmee nog geen ‘woonhuis’ (dat is het wanneer bewoning de oorspronkelijke functie is).

  Er is dus niets mis met de subsidieverstrekking en die 437.362 euro zou nog wel eens kunnen kloppen als onder het monument ook tuinmuren, poortwachtershuisje, stalling, kademuren e.d. vallen. Ook het kasteel zelf kost zeker flink wat miljoenen om het te herbouwen.

  Misschien is het wel erger dat media, die ook subsidie krijgen, zulk slecht journalistiek werk verrichten en elkaar schaamteloos kopiëren.

  • Divert

   Je hebt helemaal gelijk. Het is weer een schandalig staaltje copy/paste journalistiek met als doel vd Steur af te fakkelen. Nu de rook een beetje begint op te trekken wordt langzaamaan duidelijk dat van alle aantijgingen aan het adres van vd Steur helemaal niets meer overeind staat. De oorspronkelijke toon in de berichtgeving was: kasteelheer vd Steur krijgt onterecht half miljoen subsidie voor zijn kasteel. De feiten zijn: het is niet zijn kasteel, maar hij huurt er slechts een van de zeven appartementen (en naar ik begreep woonde hij er nog helemaal niet in 2006), het is geen 5 ton, 4.3 en de subsidie is terecht verleend, zoals zoveel rijksmonumenten subsidie krijgen.
   Het werk van het journaille zit er inmiddels weer op. De man is beschadigd, in de reaguurderspanelen heeft iedereen zijn gal weer kunnen spuwen, anderhalve idioot heeft misschien nog op een advertentie geklikt zodat het nog wat geld oplevert. Op naar de volgende hetze.

   (in antwoord op AT)
 7. Dead Silence

  Wel lachen hier. Sls je op Wel.nl de politieke rubriek neemt is het alleen VVD en PVV bashen. Gutmenschforum van socialistische parasiet 3huis.

 8. Robert Benneteau

  VOOR uw mogelijk financiële behoeften * leningen * financiering van credits * persoonlijke lening *.
  Vrienden laat me delen met u deze informatie.
  Als u bent in de behoefte aan financiering voor een goede herinnering van uw professionele activiteiten, ik heb een collega die stond me toe aan de publicatie van de aankondiging kan worden.
  In feite, het biedt dit soort dienst alleen geloofwaardig en ernstige mensen in de een lening die tussen afzonderlijke toepassing behoeften.
  geen zorgen het zal zeker reageren op uw verzoek, want het is een respectvolle, geloofwaardige persoon die in termen van Act met beste werkt voorwaarden door te rapporteren aan banken en studeerde ook dekking.
  Als mijn advertentie u nuttig lijkt en u wilt meer informatie op de voorgenomen lening voorwaarden, ik laat je e-mailadres hem rechtstreeks contact opnemen met: laux.richard61@gmail.com

  Veel dingen aan u en veel geluk

 9. Ko Herent

  Hij huurt er alleen maar. Waarom staat dat er nou niet bij? Jeannette valt keer op keer door de mand.

Reacties niet toegestaan