Volkskrant komt met eerste foto’s van executies in Indië

© Album Jacobus R.. We wisten dat Nederland op vrij grote schaal onwillige Indiërs heeft doodgeschoten in de 'politionele acties'. Maar er was geen beeld. Voor het eerst in de geschiedenis zijn foto's opgedoken van executies die zeer waarschijnlijk zijn uitgevoerd door het Nederlandse leger tijdens de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië. De foto's - die vandaag in de Volkskrant staan, komen uit het privéalbum van een soldaat die diende als dienstplichtige in Nederlands-Indië. Op de foto's is de liquidatie te zien van drie Indonesiërs. Ze staan met de rug naar het vuurpeloton aan de rand van een greppel op het moment dat ze worden beschoten. De greppel ligt vol lijken van geëxecuteerden, blijkt op een tweede foto. Aan de rand staan twee Nederlandse militairen, te herkennen aan hun uniform.   Lees verder in De Volkskrant

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Gekke Gerrit

  Het wordt eens tijd dat deze toestanden tot de bodem wordt uitgezocht.. Deze foto’s doen me denken aan de SS die zogenaamde partizanen executeerden in het oosten tijdens wereldoorlog 2. Misselijkmakend.. nazipraktijken.

  • Heldoppantoffels

   Veel NSB-ers en samenzweerders met de Duisters werden ook verplicht om te dienen in Indië zoals het toen nog heette.

   Uiteraard was niet iedereen verkeerd, ook wel even goed om te vermelden…

   (in antwoord op Gekke Gerrit)
 2. Jannie Ooms

  Volkerenmoord in Indonesië. De slachting in Rawagede staat echt niet opzichzelf.

  De nu opgedoken foto’s zijn nieuw, maar de verhalen ove, bijvoorbeeld, kapitein Raymond Westerling en de onder zijn verantwoordelijkheid begane gruwelijkheden tussen 1945-1950 tijdens de z.g. politionele acties in ons Indië zijn al sinds de jaren zestig bekend. Zijn motto: ‘Geef me 100 commando’s en ik trek een bloedspoor door Java’. Dat deed hij dan ook.

  Er zijn weliswaar vijfduizend Nederlandse soldaten (deels voormalige SS’ers!) gesneuveld tijdens de politionele acties, maar er zijn daarbij ook tenminste 200000 Indonesiërs omgekomen, zelfs verhalen over een veelvoud daarvan doen de ronde.

  Nederland is zich onvoldoende bewust van zijn met bloed bevlekte koloniaal verleden. Op de plantages leefden de contractarbeiders in het begin van de 20e eeuw in een toestand van bijna-slavernij, hun dochters waren vogelvrij voor de administrateur en zijn assistenten. Geseling voor een simpel vergrijp was heel normaal. In Sumatra, en niet alleen in de provincie Atjeh, werden complete dorpen met de grond geljk gemaakt, en werden alle bewoners, inclusief vrouwen en kinderen, afgemaakt.

  Het is werkelijk een wonder dat wij, als voormalige, wrede kolonisators, bij een bezoek aan Indonesië als toerist zo welkom worden geheten. Althans, ik voelde dat zo.

 3. Willy van Noort

  @jannie ooms, trut, je hebt de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt. Voor je ziekmakende opmerking dat de meesten gesneuvelden SSers waren zou ik alsnog je gebid uit je bek rammenals ik je tegen kwam.Ga je uitkering halen en kruip weer terug in je hol en laat je niet meer zien, je bent iets rottend in de maatschappij en hebben jouw niet nodig met je zieke geest. Commando willy.

 4. Jannie Ooms

  Willy van Noort gaat er meteen maar stevig tegenaan. Commando Willy, zoals hij zich noemt, zou zich -aan zijn onbehouwen reactie te oordelen- wel thuisgevoeld hebben in het Indië van de politionele acties. Hij leest echter slecht.

  Ik stel nergens dat de meeste gesneuvelden soldaten of SS’ers waren.

  Misschien had ik het wél iets duidelijker kunnen stellen: onder de 100000 Nederlandse jongens die voor hun nummer naar Indië werden gestuurd, bevonden zich ook NSB’ers en SS’ers die hun straf konden ontlopen als ze zich vrijwillig voor Indië meldden. Hoeveel dat er waren, heb ik niet kunnen nagaan. Onder de 5000 Nederlandse gesneuvelden, jonge mannen die hun leven gaven in een zinloze strijd die de Nederlandse politiek hen opdrong, zullen zich vanzelfsprekend ook NSB’ers en SS’ers bevonden hebben.

Reacties niet toegestaan