Einde in zicht voor verwarmen op gas

Heel Nederland gebruikt gas om huizen te verwarmen, om te douchen en af te wassen. Daar wil het kabinet van af. Ons land moet minder afhankelijk worden van het Groningse aardgas. Maar de slinkende gasbel en de bevingen zijn niet de enige reden om naar alternatieven te zoeken. In veel steden is het gasnet aan renovatie toe. Om te voorkomen dat daar onnodig geld in wordt gestoken, kiest het kabinet voor een overstap. Dat schrijft minister Henk Kamp van Economische Zaken vandaag aan de Tweede Kamer in zijn Warmtevisie. Warm water uit de aarde en de restwarmte die wordt opgewekt door de tuinbouw en industrie moeten in de toekomst via een nieuw leidingnet worden geleverd aan huishoudens. Daarvoor moet een nieuw buizenstelsel worden aangelegd. In Zuid-Holland wordt al gewerkt aan een zogenoemde 'warmterotonde'.
Minister Kamp komt op korte termijn met een wetsvoorstel om de aanleg van warmtenetten te stimuleren. In wijken die overgaan op restwarmte of aardwarmte zullen nieuwe woningen niet eens meer worden aangesloten op het gasnet.

Bron(nen):   AD      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Diederdick

    En hoe wordt de warmte in de bedrijven en kassen opgewekt?
    In Noordholland met aardwarmte (Wieringermeer) maar verder toch meestal met aardgas dacht ik

  2. Meneer Dick

    Omdat er steeds minder en minder aardgas uit de Nederlandse bodem komt – ook vanwege het aardbevingsgevaar – daarom moeten alle electriciteitscentrales, die met aardgas stoken, ogenblikkelijk uitgeschakeld worden.

    Het laatste beetje en en het weinige aardgas, dat nog uit de Nederlandse bodem komt, dat moet exclusief voor particulieren bestemd worden, en niet om electriciteit mee op te wekken.

    Die miljoenen particulieren zitten met aardgastoestellen.
    Electriciteit kan wel met een andere brandstof opgewekt worden, bijvoorbeeld met steenkool.

Reacties niet toegestaan