Van Rijn maakt er weer een potje van: psychiatrische patiënten komen op straat te staan

Staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) maakt er niet alleen met het pgb en de ouderenzorg een zootje van. Ook de opvang van mensen met psychische problemen komt in het gedrang. Gemeenten hebben er simpelweg niet genoeg geld voor gekregen van het Rijk. Dordrecht is de eerste die 140 van de 450 plaatsen voor beschermd wonen, moet schrappen. Andere gemeenten zullen volgen als er niet snel geld bij komt. Zo kampt Bergen op Zoom bijvoorbeeld met een tekort van 2 miljoen. Wethouder Yvonne Kammeijer (D66) geeft aan dat zonder extra geld 'verwarde en overlast gevende personen in de tweede helft van dit jaar niet meer van straat kunnen worden gehaald.' Zwolle garandeert weliswaar de zorg voor het hele jaar maar heeft een gat van 11,5 miljoen euro. 'Dat geld moet er wel komen', zegt wethouder Nelleke Vedelaar (PvdA) in de Volkskrant. Ook veel andere gemeenten hebben tekorten. Dat komt, stellen ze, omdat het Rijk de cliënten in hun regio niet goed heeft geteld en bovendien het geld 'verkeerd' over de gemeenten heeft verdeeld. Vandaag spreekt Van Rijn in de Tweede Kamer over de zorghervorming. De helft van de gemeenten heeft al aangegeven dat het budget niet toereikend is. Volgens de VNG kwamen 'sommige gemeenten erachter dat de zorgautoriteiten meerdere instellingen binnen hun grenzen waren vergeten mee te tellen.' Maar volgens de woordvoerder van staatssecretaris Van Rijn is er 'zeker geen sprake van een chaos.'  

Bron(nen):   Volkskrant      

19 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Anton van Haasteren

  Kweet nie hoor, Maar de zorgverzekeraars maakten 1,4 miljard Euro winst????

  http://www.nu.nl/economie/3395280/zorgverzekeraars-maakten-14-miljard-winst.html

 2. Burgermans

  Hervormingen zijn in principe altijd bedoeld om geld weg te halen.

 3. groenner

  Ja het kabinet komt binnen kort met 4,5miljard aan meevallers. Met dank aan van Rijn

  Maar het is wel gestolen geld uit de zorg, maar ze verdelen het niet maar gaan staatsschulden aflossen waar op ze rente ontvangen !!! zorgverleners en zorgbehoeftigen daar heeft deze brokkenpiloot geen oog voor.

  • marianne martens

   Deze grote reorganisatie -operatie is opzettelijk en kwaadaardig/ kwaadwillend voorgekauwd en als voldongen feit geaccepteerd door onze briljante Politici. Moedwillig staan er nu duizenden mensen in de kou en zijn de Gemeenten er absoluut niet op voorbereid. Moedwillig laat De Haag, ondanks waarschuwingen en hartekreten van burgers alles in de soep lopen en laat men de niet- opgeleiden het ter plekke oplossen die het niet kunnen oplossen. Er is geen enkele Dorps- Gemeente die boven zich zelf kan uitstijgen, allemaal handjeklap van degenen die grootste bek hebben. Dit reorganisatie- verschijnsel is onder leiding van De Heer Schippers samen met de Ziektekostenverzekeraars regelmatig uitgeprobeerd bij reorganisaties in de ( G ) GZ. Medewerkers en patiënten wanhopig zelf oplossend bezig. Maar wat nog het allerergste is dat collega’s en directies volop aan hebben meegedaan. Net zoals bij dit uit de hand gelopen onderwerp. Het grauwe kiezersvolk miauwt en piept en doet niets.( voorspelling als dit lukt wordt het alsmaar erger )

   (in antwoord op groenner)
   • groenner

    Geweldig en bedankt .
    PS Ze mogen niet weg komen met meevallers, het is gestolen geld van de zorg en specifiek van de ouderen, die betaalden hun hele leven al een vergrijzingsbijdrage.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     jij bedankt, het is allemaal veel erger, Joris Luyendijk vertelde in Trouw dat het niet alleen de Banken zijn maar
     Gezondheidsinstellingen, Onderwijs, Wetenschap, het Politieke afvink-bedrijf. Behalve Unilever, een groot gedeelte van de industrie heden ten dage immoreel / a-moreel handelen en de samenleving ernstig onthouden van educatie, voedsel etc.

     (in antwoord op groenner)
 4. JohnComment

  Het ironische is dat de politicie tot de generatie behoort die lekker heeft genoten van de welvaartsstaat toen zij jonger waren. De weerzinwekkende omstandigheden die je in grote landen zoals de VS ziet, waar veel psychiatrische patienten dakloos zijn, zal langzaam maar zeker naar NL komen. Gelukkig maar, de rijkere mensen kunnen in leuke buurtjes wonen zonder deze “overlast”. En hoe zijn ze rijker geworden? Omdat ze zelf lekker in de jaren 70 naar de universiteit zijn gegaan en genoten hebben van de openbare voorzieningen die ze nu allemaal genadeloos afschaffen. Wat is het nederlandse woord daarvoor, o ja, “hufters”.

 5. Dead Silence

  De overheid…da’s toch een riool met ratten?

 6. Sjaak

  Ja en die patiënten doen hele gekke dingen zoals je kunt zien in dit schokkende filmpje!

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/24022482/__Woede_na_mishandeling__.html

 7. quikfit

  Doe je,je toch voor als asielzoeker!….Aan geld geen gebrek voor deze groep…

 8. bladvoormijnmond

  PGB is zeer fraude gevoelig. Niet de overheid maar een groot deel van de ontvangers is een probleem.

 9. Stick

  De weg die ze in zijn geslagen is volstrekt idioot te noemen, ze moeten de zorgaanbieders aanpakken en de miljarden die worden “verdiend” terug stoppen in de zorg, we betalen er allemaal voor om het vervolgens belegd te zien worden, of dat er hele verzorgingstehuizen worden omgeploegd en bij diezelfde verzorgingstehuizen nieuwbouw uit de grond gestamd wordt.
  Ze moeten eens stoppen met stempels op mensen te zetten dat kost de zorg klauwen vol met geld.
  Enz enz enz enz

Reacties niet toegestaan