SP neemt risico met afdragen ministersloon

Als de SP na de verkiezingen gaat meeregeren, zullen SP-ministers een deel van hun salaris moeten afdragen. Dat zei Emile Roemer op Radio 1. Hoeveel procent er in de partijkas moet, wist Roemer nog niet. SP'ers in gemeenteraden en provinciale staten komen geregeld in het nieuws omdat zij bezwaar maken tegen de afdracht van gemiddeld 50 procent van het salaris. De partij zal bij regeringsdeelname het risico lopen dat een van de SP-ministers zal weigeren zijn/haar deel voor de partijkas te betalen.

Bron(nen):   NOS      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. uknowme

  Wat de heer Roemer er nooit bij verteld is dat deze afdracht als gift wordt opgegeven bij de belasting aangifte. Een extra aftrekpost, die gezien de salarissen van bestuurders, tegen 52% wordt afgetrokken. Als het om hypotheekrente aftrek van 52% gaat hoor je Roemer wel. Maar in dit geval blijft het uiterst stil. Hierdoor financieren wij met zijn allen de SP. Dat is pas een schande!

  • RonaldJohannes

   Dit is pas echt een hoogst opmerkelijke reactie. Ze zijn in iefer geval niet uit op zelfverrijking maar geven het geld uit om een zeer respectabel gedachtegoed te verspreiden. En ja het financieren van hypotheken boven laten we zeggen 350.000 dient veel sneller afgebouwd te worden. Ga zo door Roemer.

   (in antwoord op uknowme)
  • André Somers

   De aftrekbaarheid van giften van de inkomstenbelasting moet dan ook zo snel mogelijk worden afgeschaft. Prima als je geld wil geven aan eender welk goed doen, maar ik zie niet in waarom de staat dergelijke giften moet (mede) financieren. Dat geldt voor de SP (en andere politieke partijen), maar ook voor kerken, natuurorganisaties, ontwikkelingsorganisaties, etc.

   (in antwoord op uknowme)
 2. catchit64

  Het blijft natuurlijk vreemd dat je een groot deel van je inkomen afstaat aan de club. Ik zou wel eens willen weten hoe groot de kas van de SP nou eigenlijk is. Dat moet een berg geld zijn waarmee ze een deel van de door hun geconstateerde problemen in bijvoorbeeld de zorg uit eigen zak kunnen oplossen.

 3. Templein

  Het wordt wat ongemakkelijk als de partij meer politiek gewicht krijgt en er zwaargewichten nodig zijn.Dan is er veel ongelijkheid in de kamers en in de regering ev. Bovendien zou ik als minister van Financiën niet graag de steile sp-er Ewout Irrgang zien. Hoeveel echte zwaargewichten zullen bereid zijn af te dragen?

  Toch is er ook veel voor te zeggen. Je kunt hen nooit beschuldigen van baantjes jagen. Bovendien verdienen ze niet genoeg om zich te kunnen vervreemden van de bevolking door in rijke buurten een dure villa te kopen. Zie Marijnissen, hij heeft wel een eigen huis, maar in een toegankelijke buurt.

  De samenwerking met die vele vrijwilligers is meer vanzelfsprekend. Bovenal, de partij is idealistisch en dat komt ook tot uiting in de afdracht.

  Er zijn trouwens meer partijen met afdracht. GroenLinks bijv, maar of zij daar nog consequent in zijn, dat weet ik niet.

  • RonaldJohannes

   Ben grotendeels met je eens. De spoeling zou dunner kunnen zijn. Maar er zullen ongetwijfeld genoeg gekwalificeerde mensen zich aanbieden. En dan heb je ook wat zou ik zeggen. Blijft wel belangrijk dat ze recht in de leer blijven. Bestuurders namens de sp weten immers waar ze aan beginnen. Daat hebben ze voor getekend. Is een principiele zaak voor een principiele partij. Degenen die eenmaal aan het geld geroken hebben en er op terug willen komen zijn de sp niet waardig. Wegwezen zou ik zeggen. Misschien kunnen ze carriere maken bij een principeloze partij als groenlinks of moet ik zeggen rechtsgroen. Ze hebben de sociaal-democratie verraden en komen voornamelijk op voor de belangen van wergevers en hebben zich bekeerd tot gelovers in de markt die net alle problemen oplost. Van het niveau als iedereen goed voor zichzelf zorgt wordt er voor iedereen goed gezorgd. Een elitair lieberaal kletsgroepje. Worden straks hopelijk definitief van de politieke kaart geveegd.

   (in antwoord op Templein)

Reacties niet toegestaan