Britse verkiezingen: is het land straks onregeerbaar?

De Britten kiezen donderdag een nieuw Lagerhuis. Het lijkt een nek-aan-nekrace te worden tussen de twee grootste partijen, de Conservatieven van premier David Cameron en Labour van Ed Miliband. Omdat de kans klein is dat een van de partijen een absolute meerderheid haalt, zal een coalitie gevormd moeten worden. Maar of dat lukt is de vraag. Een voortzetting van de coalitie tussen de Conservatieven met de Liberaal-Democraten ligt niet voor de hand, omdat die laatste dreigt te worden gemarginaliseerd. Een samenwerking met de eurosceptische partij UKIP van Nigel Farage is geen optie. Een cruciale rol lijkt weggelegd voor de Schotse Nationale Partij (SNP). Die ligt op koers om alle 59 Schotse zetels in de wacht te slepen. Dat zou een gevoelige tik betekenen voor Labour, dat nu nog veertig Schotse zetels bezet. Hoe dan ook zal er waarschijnlijk na de verkiezingen een politieke warboel ontstaan. Voor het vormen van een coalitie of minderheidsregering bestaat geen procedure. Niet voor niets voorspelde vicepremier Nick Clegg al dat de Britten voor het einde van het jaar weer naar de stembus zullen gaan. Misschien is het dan ook tijd voor een nieuw kiesstelsel, schrijft de Volkskrant. De constitutionele crisis laat immers zien dat het districtenstelsel niet meer past bij een politiek landschap met meerdere partijen. In de jaren vijftig stemde 95 procent op Labour of de Conservatieven, nu ligt dat percentage rond de 67. Het leidt tot anomalieën. Met 4 procent van de stemmen kan de SNP zomaar 59 zetels halen, terwijl UKIP met 13 procent blij mag zijn met 4 zetels.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Wat is het verschil tussen onbestuurbaar en bestuurbaar voor de mensen op straat, behalve hun zuurverdiende geld legitiem confisqueren? Ik merk er in Nederland in ieder geval niets van.

 2. addicoco

  Grappig is dat er in de UK stemmen opgaan om het districtenstelsel te hervormen en er in Nederland regelmatig stemmen opgaan om hier een soort districtenstelsel te introduceren om de versplintering tegen te gaan. Leuk hè, democratie.

 3. Burgermans

  Wat nou onbestuurbaar? Ze kunnen voor elk voorstel een aparte meerderheid zoeken in de Volksvertegenwoordiging, dat gebeurt al in zo veel landen. Heeft de Volkskrant drie jaar zitten slapen?

 4. Vogelbeest

  Labour is in ieder geval druk bezig met de verdere islamisering van the UK.

  Mannen ene kant van de zaal vrouwen andere kant van de zaal.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/05/lollen_met_labour.html#comments

  • Dead Silence

   Ik zag het inderdaad op GS. Ik prepareer mij en mijn gezin al, en mijn kapitaal gaat inmiddels gestaag de grens over. Nooit zal ik buigen voor geloofgekken, al kost het me mijn leven.

   (in antwoord op Vogelbeest)

Reacties niet toegestaan