Zorgen over chemische wapens in Syrië

Nu de burgeroorlog in Syrië in zijn laatste fase lijkt te zijn beland, begint de wereld zich serieuze zorgen te maken over het arsenaal aan chemische en biologische wapens waarover het regime van Bashar al-Assad beschikt. Vooral nadat de Syriërs ze volgens Amerikaanse inlichtingendiensten vorige week zijn gaan verplaatsen. Er wordt rekening gehouden met drie scenario's:
 1. Het Syrische regime zet de wapens in tegen de eigen bevolking, in een ultieme poging het tij te keren. Nadeel: het laatste restje aanzien op het internationale podium zal vervliegen en zelfs Rusland zal zich van zijn protégé afkeren.
 2. De wapens vallen in handen van Hezbollah of van al-Qaeda-strijders die aan de kant van de Syrische opstandelingen vechten. Hier is vooral Israel zeer beducht voor, omdat Hezbollah ook de hand zou kunnen leggen op de Scudraketten waarmee de wapens kunnen worden afgevuurd.
 3. Door de chaos en de beschietingen ontploft een fabriek of een opslagplaats voor chemische wapens en komen de stoffen vrij in de lucht. Deskundigen proberen zo nauwkeurig mogelijk de eventuele gevolgen hiervan in kaart te brengen.
Een actie van Amerikaanse, Israëlische en Jordaanse troepen om de gevaarlijkste locaties 'veilig te stellen' is een optie, maar een zeer lastige, zolang het afweergeschut van de Syrische strijdkrachten nog operationeel is. Daarom hopen westerse beleidsmakers nog steeds op een min of meer ordelijke machtsovername door de rebellen, waarna de onderhandelingen kunnen worden geopend over de vernietiging van de wapens.   Bron: Financial Times

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Alter Ego

  Wie heeft die dingen uitgevonden ?!?

 2. Edward_II

  Zie hier psychologische manipulatie van de massa in werking. Een paar dagen geleden nog waren massavernietigingswapens in Syrie nog enkel wilde indianenverhalen. Nu opeens weten de inlichtingendiensten van de VS zeker dat ze er zijn (net zoals in Irak, waar ze totaal niet bleken te zijn).
  Vervolgens worden allerlei doemscenario’s geschetst om te beargumenteren dat we Syrie wel moeten binnenvallen en bezetten, om te voorkomen dat er hele enge dingen gebeuren.
  Logische volgende stap is een of ander verhaal dat een van deze doemscenario’s echt lijkt te worden; dat is dan voldoende om Syrie echt aan te vallen en een groot deel van de wereld zal niet eens door hebben dat ze zijn belazerd en dat hier een soevereine natie wordt binnengevallen zonder enige reden.

Reacties niet toegestaan