5 dingen die je vast niet weet van de Ramadan

Politiek
vrijdag, 13 augustus 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
1. Ramadan is Big Business Niet zo heftig als Kerstmis, maar in consumentisme toch een goede tweede. De winkelcentra in Istanbul puilen uit met de Ramadan, er worden meer auto's verkocht dan de rest van het jaar. En er wordt twee keer meer geld uitgegeven aan voedsel. En dan is er de verkoop van schapen natuurlijk... In Australië 77 procent hoger dn in een andere maand
2. Het is een Saoedisch export product Tot 1970 was de Ramadan een losse zaak, die eigenlijk alleen in Saoedi-Arabië een serieuze zaak was. Maar met de macht van de olie, kwam ook de macht van de Saoediesche god. En kwamen de gastarbeiders die uit Saoedi-Arabië de Ramadaneisen mee terug brachten naar Pakistan, Bangladesh en elders.
3. Ramadan is goed voor de oorlog In een van de eerste Ramadans, die van 624, roeide Mohammed groepen afvalligen af in de the Battle of Badr. De Jom Kippoer-oorlog heet in Egypte en Syrië de Ramadanoorlog en in Irak gaan in de Ramadan nog meer bommen af dan de rest van het jaar.
4. De globalisering heeft de ramadan veranderd. Toen het nog een Saoedische zaak was was de vasten simpeler: iedereen wist er van en de werkgevers vastten met de werkers. In westerse landen is dat anders. Daarom zijn de regels voor moslims in het westen ook soepeler.
5. Slechteriken zijn dol op de Ramadan. Saddam liet altijd gevangenen vrij en Khadaffi weigerde eens Condaleeza Rice een hand te geven, terwijl hij werd omringd door al zijn mooie geuniformde Libyische dames. Sommige dingen mogen nou eenmaal niet tijdens de Ramadan (en andere wel).
Bron(nen): Foreign Policy