Alles wat je moet weten over de verkiezingen in Catalonië

Een onafhankelijk Catalonië is weer een stap dichterbij gekomen. Gisteravond wonnen de separatistische partijen de verkiezingen in de Spaanse regio. Hoe kwam het eigenlijk zover? Officieus referendum Vorig jaar stemden de Catalanen al met een overtuigende meerderheid voor onafhankelijkheid. Toen bestempelde de Spaanse regering het referendum echter als ongrondwettig. Omdat Spanje destijds niets met de uitslag deed, besloot de Catalaanse minister-president de regionale verkiezingen uit te roepen tot officieel referendum voor zelfstandigheid. Welvarend Catalonië is verreweg het meest welvarende deel van Spanje. De Catalanen verdienen bovengemiddeld en dragen dus veel meer af aan de staatskas dan de rest van Spanje. Maar de belangrijkste reden voor onafhankelijkheid is cultureel van aard. De Catalanen hebben nooit bij Spanje willen horen. Met hun Catalaanse taal en cultuur voelen ze zich een eigen land, dat in 1714 onder militaire druk bij Spanje is gevoegd. Consequenties De gevolgen van een afscheiding zijn groot. Banken en ondernemers dreigen het land te verlaten, de staatsschuld moet worden herverdeeld en Juncker zei vorige week al dat Catalonië een nieuwe toelatingsprocedure voor de EU moet volgen. Spanje Spanje wil absoluut niet dat Catalonië onafhankelijk wordt. Het kan de rijke Catalanen niet missen. Maar velen van hen willen zelf ook niet. De separatisten haalden slechts een nipte meerderheid in zetels en hadden geen meerderheid in stemmen. Bovendien variëren de winnende partijen van conservatief rechts tot extreem links en zullen ze het dus nauwelijks eens kunnen worden. Waarschijnlijk krijgt de regio wel een grotere mate van zelfbestuur.      

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Blargh

  ” De Catalanen verdienen bovengemiddeld en dragen dus veel meer af aan de staatskas dan de rest van Spanje. ”
  Beetje zoals bij ons de Walen, die brengen ook niks op maar er stromen wel jaarlijks miljarden heen.

 2. Велика Србија

  Ik hoop dat de Catalanen hun land krijgen, en waarom niet, is heel normaal, gebeurt overal in Europa, ex Joegoslavië, iedereen krijgt eigen land, en ook in Belgie zal dat wel gebeuren, want de Nederlanders en Fransen mogen elkaar ook niet, en ook in Oekraïne, Russen en Oekraïners,ook in mijn land Servië willen de Sandzak Moslims een eigen land en Vojvodina Hongaren ook en ook de Kroatische minderheden in Vojvodina willen autonomie, dus ja, overal gaat er wat gebeuren, en misschien krijgen de Basken hun republiek, en wie weet gebeur het ook in Nederland, krijgen de Friezen hun republiek ?

 3. Vogelbeest

  Nederland verdient bovengemiddeld veel en draagt veel meer bij aan de EU dan het armere zuiden.

  Toen we door onze politici de EU ingeduwd werden werdt er gesproken over samenwerking en de voordelen.
  Dat wij de rekening voor iedere wanbetaler moesten gaan betalen en dat tante Merkel in haar eentje beslist dat we een miljard moslims over ons heen moeten laten lopen had niemand ons verteld.
  Dus tijd voor onze eigen onafhankelijkspartij.

 4. Ko Herent

  Onafhankelijk en NIET IN DE EU!!! Escuchenme..

 5. Ghazi Türk

  Catalonia, ik ken die volk niet, heb er niets mee, en ook wij Turken hebben recht op eigen land, wij zijn de grootste minderheidsgroep in NL.

  • Burgermans

   Jullie hebben al een eigen land, Turkije, en ook nog het land van de Koerden en gejat.

   (in antwoord op Ghazi Türk)
   • Allochtoon 2015

    maar er wonen wel 500.000 Turken in Nederland, namelijk een etnische groep en erkende minderheid de Nederlandse Turken.

    (in antwoord op Burgermans)
    • Burgermans

     Maar jullie hebben al een eigen land, Turkije, en daarbij ook nog eens het land van de Koerden en gejat.

     (in antwoord op Allochtoon 2015)
 6. disqus_RinSh7fPr4

  “Juncker zei vorige week al dat Catalonië een nieuwe toelatingsprocedure voor de EU moet volgen.”

  Voor een Korzakovpatiënt heeft hij eigenlijk best goede ideeën, misschien moeten wij hier ook eens een referendum over organiseren.

 7. Ljouwert

  LANGE LEVE VRIJ FRIESLAND !

  • Burgermans

   Kunnen jullie je niet zo snel mogelijk afscheiden? Dan mogen jullie Groningen er gratis bij hebben!

   (in antwoord op Ljouwert)
 8. Allochtoon 2015

  Ik ben bang dat er meer landen zullen uiteenvallen, niet alleen in Spanje, ook elders zoals in de steden van NL, ik hou me hart vast voor de toekomst.

Reacties niet toegestaan