40 procent denkt dat de overheid corrupt is en dat is een goede score

40 procent van de Nederlanders denkt dat corruptie wijdverspreid is binnen de overheid. Daarmee staat ons land nog net in de top 10. In de meeste andere landen ligt het percentage een stuk hoger, blijkt uit een peiling van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup in veertig landen. Maar liefst 90 procent van de Litouwers ziet hun overheid als corrupt tegenover slechts 14 procent van de Zweden. Gallup heeft alleen gekeken naar landen die volgens onderzoek van Freedom House een volledige vorm van persvrijheid hebben. Anders zou de uitslag gekleurd worden, doordat mensen niet eerlijk durven te zijn of omdat nieuwsberichten door de overheid worden gestuurd. Portugal, Ghana en Spanje volgen na Litouwen. Ruim 80 procent van de inwoners van deze landen ziet corruptie als wijdverspreid binnen hun overheid. Ook de Verenigde Staten scoren met 75 procent erg hoog. Naast de Zweden hebben Denen en Zwitsers relatief veel vertrouwen in hun overheid.

Bron(nen):   Newsmonkey      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. vandehoedenderand

  Vrij domme test, als je het grootste deel van de wereld uitsluit.
  Wat het mij zegt, is dat Nederland langzaam maar zeker verandert in een gigantisch klaagland. Vooral onder aanvoering van een bepaalde beweging die alles aangrijpt om te vertellen hoe slecht het hier is.
  Corruptie-index:
  https://www.transparency.org/cpi2014/results
  Rijke-landen-index (we hebben het hier – zeker in vergelijking met écht corrupte landen – goed:
  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/bijna-niemand-zo-rijk-als-wij

  • jandan

   zonder die mantra hebben ze geen recht van bestaan meer…
   wat moet er dan van ze worden?
   ze kunnen niet zomaar terug in onze maatschappij komen, hier zal een heel lang intergratie proces aan vooraf moeten gaan…

   (in antwoord op vandehoedenderand)

Reacties niet toegestaan