‘Rutte is een machteloze leider, een bange premier’

Nederland mag zijn buik vol hebben van Europa. Andersom is ook het geval, constateert de Volkskrant. De krant sprak in Brussel uitvoerig met ambassadeurs, diplomaten en EU-ambtenaren, ook Nederlandse. Ze waarschuwen (anoniem) allemaal voor de gevolgen als ‘etterbakje Nederland' (lees: premier Mark Rutte en zijn secondanten) na de verkiezingen volhardt in zijn afkeer van Brussel. Een selectie: Volgens een EU-ambtenaar is Brussel één groot knooppunt van vriendendiensten. 'En Nederland heeft straks geen vrienden meer. Dat betekent minder macht, minder invloed en minder invloedrijke posities.' Een tweede, doorgewinterde eurocraat: 'Nederland ziet geen oplossingen in Brussel, het zoekt alleen maar problemen.' Een Oost-Europese diplomaat over de laatst gehouden EU-top: 'Die hele EU-top was voor Nederland kennelijk een oefening in benepenheid. Neem het rapport van EU-president Van Rompuy over de toekomst van de EU. Dat was zo'n beetje op het lijf van Nederland geschreven met alle nadruk op strikte regels en discipline. Maar wat zegt jullie premier: 'Ik lust geen vergezichten.' Tja, wat doet hij daar dan aan tafel?' Een ambassadeur: 'Rutte straalt het beeld uit van een machteloze leider, een bange premier. Steeds opnieuw mekkert hij tijdens de EU-toppen: 'Ik kan niet tegen de wensen van de Tweede Kamer ingaan.' Het geeft de andere leiders het idee dat hij Wilders' marionet is. Denk je dat Merkel geen lastige Bondsdag heeft? Heeft zij soms geen Constitutioneel Hof als waakhond? Denkt Rutte nu echt dat hij de enige premier is met verkiezingen in aantocht? Een politiek leider vindt een compromis in Brussel en overtuigt thuis zijn parlement. Rutte behoort overduidelijk niet tot die categorie.'    

Bron(nen):   de Volkskrant      

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Ach, politiek gezien is Nederland al geruime tijd failliet. Ik verwacht dan ook helemaal niets meer van de verkiezingen, behalve nog meer verdeeldheid. Vervolgens is het wachten tot het nieuwe kabinet ook weer voortijdig valt. Kansloos is het. Je vraagt je af wie er nog gek genoeg is om de landelijke politiek in te willen.

  Veel anonieme bronnen trouwens in het stuk, waaronder enkele Oost-Europese. Tja, ik kan dan niet anders dan het stuk met enige korrels zout te nemen. Er zijn vast ook wel diplomaten te vinden die de Nederlandse houding wél kunnen waarderen.

  • people11

   wat wij niet weten ijsland is er ook uit heeft regering naar huis gestuurd en volk heeft zelf nieuwe grondwet gemaakt alle bankiers uit het land weggevlucht mensen voor de rechtbank getrokken volksrechtbank. ijsland groeit elk jaar kunnen wij ook

   (in antwoord op Genuine_Defector)
 2. Anton van Haasteren

  We moeten ook niet vergeten dat er steeds meer weerstand tegen de EU komt vanuit de publieke opinie. En laten we ook eerlijk zijn, de EU komt er steeds minder florissant uit. Na het debacle van de Griekse crisis geloven steeds minder mensen er in.

  Uiteraard willen goed betaalde Europese politici de burger vertellen dat het allemaal goed komt, maar laten de leiders van de EU eerst maar eens zien dat er nog toekomst in zit.

 3. Bob Lagaaij

  Laten we niet vergeten dat Nederland tientallen jaren – en zonder de bevolking ook maar over iets te raadplegen; daar gaf die bevolking trouwens weinig om… – braaf ja en amen knikte op alles uit Brussel.
  Daar werd toen regelmatig over geklaagd: ,,het braafste jongetje uit de klas”.Nu waait de wind uit een andere hoek – de EU is verre van populair en niet alleen in Nederland – en gaat De Volkskrant zeuren over een (vermeend) ,,gebrek aan invloed” etc. op basis van een (vrijwel altijd anoniem) legertje Eurodiplomaten en niet te controleren ,,insiders”.
  Toen we nog ,,braaf” waren, werd hier altijd hoofdschuddend gereageerd op straffe standpunten van Frankrijk en andere landen
  ‘t Kan verkeren, maar het is allemaal veel minder dramatisch dan uit De Volkskrant blijkt. De politieke opportunisten, die de EU bevolken, zijn al die kritiek dan weer vergeten en richten hun pijlen op een ander land.
  Kortom: dagkoersen.

 4. meneerjansen

  eh wacht ff het is wel de bedoeling dat nederland brussel op zij zet en niet andersom…. anders wordt het wel een heel klein VOC mentaliteitje, denk aan wat fluisterbootjes en een paar binnenbanden.

  nederland lust geen lasten

 5. grasspriet

  Hemeltje, ik schrik hier van!
  Het braafste jongetje van de klas wordt een klein etterbakje. Hoe is dat nou zo gekomen? Terwijl Brussel gewoon het beste met ons allemaal voor heeft.

  En de grote vraag: ‘Zijn we nog te redden?’

 6. malky

  Er hangt een Nederlandse afrekening met de EU in de lucht, en Brussel vind het maar niks.
  Zonder Nederland in de EU kunnen de rest van de eurolanden als “vriendendienst” zoals die anonieme ongekozene het zegt, hun schulden onder elkaar herverdelen, doorgaan met bezuinigingen afdwingen, economie laten krimpen, weer bezuinigen enz. enz.
  De EU en de Euro zijn het probleem, en alles wat in Brussel rondloopt zal dit nimmer erkennen.
  Maar als je als samen met elkaar failliet bent, schept dat toch een soort vriendenband.

 7. Gerardus Molema

  Dat wordt dan nog wat als ze kennis gaan maken met onze Emile. Die heeft ook zo zijn opvattingen over wat er in Brussel en wat er in Den Haag geregeld moet worden. Hoe hij over dit soort bronnen denkt, die alleen maar uit zijn op een politieke unie, laat zich raden en das maar goed ook. Ruim 500 miljoen Europeanen waarvan 16 miljoen oranjeklanten…..(tot zover onze invloed op de gang van zaken bij een politieke unie)

 8. Le_bon_sauvage

  Eigenwijs en kont tegen de krib is niet slecht, maar wel met constructieve insteek dan en resultaatgericht.

  Rutte is naast visie-loos ook vooral raspolitiker, het gaat hem om de macht en die ligt voor hem alleen in Den Haag. Daarom heeft GW hem 2 jaar bij de ballen kunnen nemen. Blijkbaar heeft GW’s recalcitrantie daarmee op ‘m afgestraald. “Doe lekker zelf even normaal!”

  6 weken in een Catshuis zitten terwijl ze in Brussel doorvergaderen, en dan binnen 2 dagen overijld een besluitje in elkaar flansen omdat de Brusselse deadline eraan komt. Dat was zeer handig zeg.

 9. Indenvreemde

  Amen en Amen.

 10. rearden

  En ik heb mijn buik vol van Europa.

 11. Rinus57

  Veel , ja heel veel is er aan dit soort discussies geweid , een ding vind ik nog steeds niet vlotten en daar is alles mee gezegd , weg met de EU , weg met de euro, grenzen dicht en een herinvoering in EEG verband en weg met de draak ESM .

  Rutte was al het vervelendste jongetje van de klas , niks nieuws mee , maar te veel aandacht aan hem is ook te veel eer aan deze snotneus die alleen maar weet te stelen en roven van de burgers .

  Zij , de burgers zijn Mark Ruttes garantie stelling , en mag je onbeperkt uitknijpen als een citroen .

  Hoe meer hij knijpt naar het ESM des te groener en geler worden wij , en worden wij doodziek van zijn gegraai

  Heel het euro crisis gedoe duurt met een stelletje eurofielen als een van Rompuy en een Barroso plus Merkel en Rutte al veel te lang , wij hadden de trein allang al weer op de rail kunnen hebben , maar gaan door met aanmodderen en geld pompen in een failliete EU.

 12. RonaldJohannes

  De reacties van deze miezerige eurocraten bewijzen hoe gevaarlijk ze zijn. Volgens mij is de EU een verbond van SOEVEREINE staten maar ze zeggen nu gewoon FUCK de NATIONALE staten draag nu je macht over en geef het aan ons. Deze lieden zijn VIJANDEN van onze beschaving.

 13. Remko Mark

  Volgens mij zijn vooral de druiven zuur omdat na jaren van socialistische en christen democratische ja knik premiers er nu een premier is die niet zomaar en zondermeer ja knikt tegen europa. De lijn van de VVD en dus ook van Mark Rutte is al een tijd duidelijk. Europa is goed voor handel en daarvoor is de EURO een goed middel omdat het een hoop gedoe en verlies scheelt met wisselkoersen maar meer Europa is meer overheid en meer overheid is iets waar een VVDer een hekel aan heeft. Rutte streeft in NL naar een kleine overheid (minder ministers minder kamerleden minder ambtenaren minder overvloedige regels) maar niet om die te laten vervangen door een Brusselse overheid.

  Nu alles reakties over de bezuinigignen die momenteel worden doorgevoerd door dit kabinet. Die hebben vooral te maken met ons veel te hoge begrotingstekort ontstaan doordat Wouter Bos voor veel te veel geld banken heeft gered en gekocht. Hierdoor is de staatschuld opgelopen. Toen de VVD bij monde van Rutte toen nog fractievoorzitter riep dat Wouter niet moest gaan strooien met geld en dat zijn begroting onhoudbaar was draaide de kamer en de regering zich van hem af. ameriak stond in brand maar hier vierde we indian summer met een feestbegroting. Rutte is nu aan het bezuinigen omdat de overheid te veel geld heeft geleend en iedere dag zwaar te kort komt. Dat heeft nog niets te maken met het geld dat we gegarandeerd hebben. Die rekening hebben we nog niet eens binnen.

Reacties niet toegestaan