Presidentschap Donald Trump behoort officieel tot de grootste bedreigingen voor de wereld

Als Donald Trump president wordt, zou hij een van de tien grootste risico's voor de wereld vormen. Dat schrijven de onderzoekers van the Economist Intelligence Unit (EIU). Hij zou de wereldeconomie ontwrichten en een bedreiging zijn voor de veiligheid in de VS.

Trump zou gevaarlijker zijn dan een Brexit of een gewapende aanval in de Zuid-Chinese Zee, maar minder gevaarlijk dan de stagnerende Chinese economie en de Russische interventies in Syrië en Oekraïne, die zouden kunnen leiden tot een nieuwe Koude Oorlog.

Trump scoort op de graadmeter van de EIU even hoog als een verdere opkomst van het terrorisme in het Midden-Oosten. "Hij is extreem vijandig tegenover vrije handel en heeft China meermaals beticht van valutafraude," stelt de EIU. "Vooral zijn beschuldigingen aan het adres van China en Mexico kunnen snel leiden tot een handelsoorlog."

"Zijn militaire vijandigheid richting het Midden-Oosten en zijn oproep om alle moslims te verbieden naar de VS te reizen kunnen door jihadisten worden gebruikt om mensen te rekruteren. Daarmee wordt de dreiging zowel in de regio als daarbuiten groter," beredeneert de EIU haar keuze.

Bron(nen):   BBC