GroenLinks-prominenten overwegen partij op te heffen

Na de dramatische verkiezingsuitslag van GroenLinks spreken vooraanstaande partijleden over mogelijke opheffing van GroenLinks, bericht Vrij Nederland. Volgens oud-Europarlementariër Joost Lagendijk moet de partij overwegen haar groene ideeën ‘onderdeel te maken van een bredere beweging door de krachten te bundelen met de PvdA’. Dat vindt ook oud-Kamerlid Ineke van Gent: ‘We moeten de partij niet zomaar opheffen, maar het moet geen taboe zijn in de discussie,’ zegt zij. ‘Als het erop aankomt zou ik kiezen voor een fusie met de PvdA.’ Verder schrijft VN dat partijleider Jolande Sap dreigde op te stappen als haar fractie niet zou instemmen met de politietrainingsmissie naar Kunduz. Sap had in januari 2011 zonder overleg een akkoord met Mark Rutte gesloten over de Kunduzmissie. Tijdens een emotionele fractievergadering zei ze: ‘Als ik als beginnend politiek leider vol passie en vuur een deal binnensleep en het dan toch moet laten afketsen, wordt mijn positie als fractievoorzitter in feite onmogelijk’. Oud-partijleider Femke Halsema had zich toen al tegen de missie gekeerd. De manier waarop Sap het Kunduz-besluit erdoor duwde betekende een aanslag op het prille vertrouwen in de fractie. Volgens vele betrokkenen was ze sindsdien haar greep op de fractie kwijt.  

Bron(nen):   Vrij Nederland      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Het mooiste nieuws sinds decennia.

 2. Jannie Ooms

  Het verlangen van Jolande om mee te regeren is haar fataal geworden. Kunduz erdoor gedrukt in haar eigen fractie. Dat was het begin van de ondergang van Groen Links.

  Maak plaats voor een ander, meid, zou ik zo zeggen. Hoewel ik me afvraag of de boodschap van GL nu nog zo bijzonder is dat die door een aparte politieke partij moet worden uitgedragen.

 3. janneke123

  Ik zeg… doen!

Reacties niet toegestaan