Politie en justitie kunnen georganiseerde misdaad niet aan

De Miljoenennota belooft dat komend jaar een derde van de criminele netwerken 'op de korrel' moet worden genomen. Dat zit er waarschijnlijk niet in. En dat komt voornamelijk door gebrek aan tijd en mensen en niet door gebrek aan informatie over de georganiseerde misdaad. Dat staat in nog geheime rapportages gericht aan VVD-minister Opstelten (justitie) waarover RTL Nieuws beschikt. Te lezen valt dat ,,lopende onderzoeken (...) steeds vaker (...) moeten worden stilgelegd of op een laag pitje gezet omdat er acuut een ander onderzoek moet worden gedraaid". Het gaat dan bijvoorbeeld om een onderzoek naar een moord of een ander ernstig misdrijf. Lopende onderzoeken moeten ook worden onderbroken omdat Opstelten wil dat de politie ook achter overvallers, voetbalhooligans en criminele jeugdgroepen aan gaat.
Opvallend: leden van georganiseerde bendes die wél voor de rechter verschijnen, komen steeds vaker weg met een korte gevangenisstraf. 68 % van alle veroordeelden kwam er in 2011 vanaf met een celstraf korter dan 2 jaar of zelfs een werkstraf, in 2010 was dat nog 61 procent.

Bron(nen):   RTL Nieuws      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. gerrit52

  zou de angst ook hier regeren?

 2. grasspriet

  Das toch raar. Er zijn altijd mensen zat voor snelheidsmetingen.

 3. Bert Hilhorst

  Neem Willem Holleeder in dienst.

 4. Jannie Ooms

  Ik ben er voor dat de politie meer mankracht krijgt om de zware misdaad te bestrijden. Maar dan ook meer mankracht om de lichtere vergrijpen aan te pakken, zoals woninginbraak en straatroof. Er liggen nog tienduizend prcessen verbaal op afhandeling te wachten, ‘op de plank’, zoals de poliotie dat noemt.. De processen-verbaal zullen verstoffen en er zal nooit actie op worden gehouden.

  Er zijn gek genoeg altijd wel agenten vrij te maken om ‘bonnen te melken’, langs de grote weg, of in de stad, verscholen achter een boom. Dat levert direct geld op voor de staatskas.

  En er is kennelijk wel voldoende mankracht voor massale handhaving van het verbod op bellen achter het stuur. Dat verbod wordt massaal overtreden omdat de burger er niet van overtuigd is dat bellen tijdens het rijden gevaarlijker is dan, bijvoorbeeld, een broodje eten achter het stuur.

  Handhaving van de verkeerswet gaat in Nederland boven handhaving van welke andere wet ook. Ik vind dat nogal ergerniswekkend.

 5. Edward_II

  Tja, met kort na de blootgelegde bouwfraude alweer diverse overheidsfunctionarissen die forse steekpenningen blijken te hebben geaccepteerd zou je bijna zeggen dat de overheid er een eigen belang bij heeft dat er niet te veel naar georganiseerde misdaad wordt gekeken.

Reacties niet toegestaan