Syrië gebruikt clusterbommen tegen burgers
Het Syrische regime zet clusterbommen in tegen burgers. Dat zegt de mensenrechten organisatie Human Rights Watch. Syrië zette de clusterbommen onlangs in in de strijd om de controle over een snelweg. De bommen zijn afkomstig uit de voormalige Sovjet-Unie.
Clusterbommen verspreiden na het afschieten kleinere bommen die jaren later nog een dodelijk wapen zijn als ze per ongeluk aangeraakt worden. Mensen worden dan alsnog verminkt en/of gedood. Sinds 2008 zijn er meer dan 100 landen die clusterbommen verboden hebben vanwege het grote aantal burgerslachtoffers dat de bommen maken.
Wikipedia geeft de voornaamste producenten van clusterbommen die zich niet bij het verdrag hebben aangesloten: China, Turkije, India, Israël, Pakistan, Rusland en de Verenigde Staten.
Bron(nen): Human Rights Watch
PROPAGANDA ALARM!
De bewering dat het Syrische leger clusterbommen inzet tegen burgers is een keiharde leugen. Dit wordt ook niet beweerd in het artikel van Human Rights Watch (ja, meervoud, met een S).
1) Er is voor zover bekend nog geen enkel burgerslachtoffer gevallen door clusterbommen;
2) De doelen waren duidelijk strategische (wegen), niet gericht tegen burgers;
3) Zowel het Syrische overheidsleger als de opstandige milities hebben beschikking over deze wapens. Er is geen enkele aanwijzing welke partij ze gebruikt heeft;
4) Clustermunitie kan zowel vanaf de grond (mortier, raketlanceerinstallatie, artillerie) als vanuit de lucht worden gebruikt. De aanname dat ze (alle) door helikopters zijn afgeworpen is ongegrond;
5) De ooggetuigenverklaringen zijn zeer dubieus. Er wordt gesproken van een laagvliegende helikopter die clustermunitie afwierp. Dat zou zelfmoord zijn; de explosie van een laag afgeworpen clusterbom zou het toestel zelf raken.
Bovendien moeten clusterbommen vanaf grote hoogte worden afgeworpen om zich te kunnen verspreiden en effectief te zijn.
6) Niet meer dan 100 landen, maar slechts 77, bij elkaar slechts een kwart van de wereld, hebben het verdrag tegen clustermunitie geratificeerd. Dit staat ook in het rapport van HRW.
Clustermunitie is een walgelijk wapen en zou zeker verbannen moeten worden. Echter, ze vallen qua nevenschade in het niet ten opzichte van bijvoorbeeld nucleaire wapens, die nog menig land bezit, net als chemische wapens, waarvan veel landen, inclusief de VS, nog miljoenen tonnen in opslag hebben.
Erger dan al deze wapens is het om de bevolking van een land tegen elkaar op te ruien en zo een burgeroorlog te creëren. Dat is een misdaad tegen de menselijkheid en ironisch genoeg is het niet eens verboden in internationaal recht.