Opstelten wil dat de politie in jouw computer mag kijken

Politie en justitie mogen voortaan op afstand computers binnendringen en gegevens ontoegankelijk maken. Minister Opstelten (Justitie) wil de opsporingsbevoegdheid versterken. Dat bericht De Telegraaf. Volgens Opstelten is „een inhaalslag nodig om de opsporing en vervolging van cybercrime te versterken”. De voorstellen worden de komende maanden uitgewerkt. Opstelten stelt dat de nieuwe bevoegdheden met strikte waarborgen worden omgeven. Het binnendringen van computers kan bijvoorbeeld alleen bij misdrijven van een bepaalde zwaarte, zoals kinderporno en er moet vooraf een machtiging van de rechter-commissaris worden verkregen.

Bron(nen):   De Telegraaf      

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. secretariaat Meebeslissen

  Voelt niet goed. Laat ze eerst eens gewoon de zaak Demmink behoorlijk onderzoeken.

 2. Diederdick

  Gezien het feit dat hier al extreem veel telefoonverkeer wordt afgetapt, meer nog dan in de VS met onnoemelijk meer inwoners, ben ik er van overtuigd dat iedereen in heel korte tijd een stukje malware van het rijk geïnstalleerd zal hebben gekregen.
  En, zoals dat met alle techniek bij het rijk gaat, die zal niet goed beveiligd blijken te zijn waardoor kwaadwillenden er misbruik van zullen maken.

  Ze kunnen zelfs niet USB-sticks of ordners beveiligen en dan zou men op dit niveau van IT willen gaan opereren?

  Overheid en automatisering is altijd een heel slechte combinatie geweest,dat gaat dus nooit goed.
  Wat nu als er een platenmaatschappij wil zoeken naar illegale content op de PC? Valt dat onder de bepaalde zwaarte?
  Heb je een nare opmerking over Marokkanen, Joden of Moslims op Welingelichte Kringen geplaatst? Gaan ze dan zoeken naar neofascistische lectuur op de harde schijf? Of als je in een mailtje iets onwelgevalligs over Hare Majesteit schrijft wat toevallig onder ogen komt bij iemand die de mail op een gehackte PC leest?

  Ik voorzie glijdende schalen, misstanden, misbruik, chaos en willekeur.

  Ben dus pertinent tegen.

  • Onno Filippo

   Sowieso heeft de overheid de neiging om wetgeving die extreem invasieve middelen ter behoeve opsporing toestaat welke onder het mom van een ernstige bedreiging zoals terrorisme na verloop van tijd toe te passen voor elk vermoeden van criminaliteit waar geen fysiek bewijs van kan worden verzameld. Zo wordt voor elke zucht of scheet je bankgegevens ingezien, terwijl dit in eerste instantie alleen voor de FIOD bedoeld was. Het CIOT, de organisatie die verantwoordelijk is voor het beoordelen en toestaan van taps blijkt in de realiteit nagenoeg alle verzoeken blanco in te willigen.

   (in antwoord op Diederdick)
 3. Uilenspiegel

  Repressie maakt een samenleving juist onveiliger.
  Opstelten biedt met zijn steeds verdergaande maatregelen om (preventief) toezicht te vergroten een schijnzekerheid.
  Kijk naar de War on drugs: resultaat nul, kostenpost voor de staat: giga!
  Deze bromsnor leeft met opvattingen uit het begin van de vorige eeuw.

 4. FloatingSoulPeter

  Van welke partij is die Opstelten trouwens ?!?

  Oh, juist ja. Meer martkwerking, minder privacy en meer overheid.
  Je bent bijvoorbaat al verdacht als je niet meewerkt.

  Volgens mij zou de overheid ook op de zwarte lijst gezet moeten worden.
  De pikzwarte lijst.

 5. malky

  Dit zijn maatregelen waar een gemiddelde communistische leider trots op zou zijn.
  We moeten maar eens van het idee af dat de VVD voor vrijheid, kleinere overheid en minder regels is.
  Meer overheid, extra belasting en gratis geld uitdelen aan mislukte Europese staten somt het beter op.

 6. Jannie Ooms

  Wil de Staat nu ook nog eens in mijn PC rondsnuffelen? Zijn ze bij Justitie nu helemaal gek aan het worden dat ze er überhaupt zelfs maar over denken om dat te doen?

  Het verbijsterend hoge aantal telefoontaps die de Nederlandse politie uitvoert alleen al is een reden om dwars voor het plannetje van Opstelten te gaan liggen.

  Big Brother luistert in ons land mogelijk meer af dan de Stasi ooit in Oostduitsland deed. Er is geen land ter wereld waar zo veel wordt afgeluisterd als in Nederland. Zelfs Amerika kan niet aan ons tapgedrag tippen.

  Zembla heeft hier ooit eens een paar uitzending aan besteed, zonder dat iemand in de politiek daar wakker van werd. Kijk maar eens terug op http://www.youtube.com/watch?v=GqDqFxDJJks

  Dit is een goede gelegenheid voor de Kamer om niet alleen het plan van Opstelten af te schieten, maar ook om de wettelijke mogelijkheden van Justitie om telefoons om het minste of geringste te tappen stevig in te perken.

 7. peelduiker

  Wij zijn blij dat we dat k.. Nederland heb verlaten. Het oostblok was er nog heilig bij.

 8. Jannie Ooms

  Klein uurtje terug een relevante, weloverwogen, in geen enkel opzicht vreemde of beledigende reactie geplaatst. Werd nog niet geplaatst in afwachting van toestemming van de moderator. Krijg ik van de moderator nog te horen of mijn reactie acceptabel is?

 9. Rinus57

  Het gaat langzaam, maar gestaag krijgt de VVD haar zin , steeds vaker achter de voordeur binnen te dringen.
  Nu via de P.C. of later via een cameraatje of telefoons.
  Als er een partij een voorstander is van Big Brother is het de VVD wel .
  Schaamteloos schenden zij de wet op de privacy en onder de noemer veiligheid mag alle regels aan de laars gelapt worden .

Reacties niet toegestaan