Krijgsheren Kunduz vrezen burgeroorlog

Wat gebeurt er in Kunduz (en elders in Afghanistan) als de Navo weg is? Volgens de mensen die de uitstekende correspondent van De Volkskrant, Natalie Righton, daarover sprak, zal de choas en de burgeroorlog losbreken. Krijgsheer Jan Mohammad: ,,Als het toezicht van de buitenlanders verdwijnt, kunnen de andere krijgsheren doen wat ze willen. Velen zijn analfabeet. Geef ze een wapen en zonder toezicht gaan ze los. Kijk maar naar het bloedbad in Kanam. Daar vermoordden bendeleden in september twaalf burgers. De missie van de politietrainers heeft de situatie in de provincie tot nu toe niet veel stabieler gemaakt, constateert Righton. In de stadscentra is het relatief rustig, maar op het platteland grijpen de krijgsheren de macht. ,,Ze moorden en roven, niemand pakt ze op. Ze zijn te sterk voor de politie. Ze doen wat ze willen'', zegt een inwoner van een dorp waar krijgsheren onlangs een bloedbad aanrichtten.

15 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bert Hilhorst

  Wat doe je in zo’n triest uitzichtloos land?, terwijl in je eigen land nog zoveel te doen is.

 2. WimB

  Hoe heet het eigenlijk wat ze nu hebben?

 3. peelduiker

  We hadden nooit naar Afganistan moeten gaan…het was vanaf het begin een zinloze missie. Dat zijn landen waar de opiumbaronnen de baas blijven…altijd !

 4. Indenvreemde

  Ik wordt zo moe van het woord hadden Iedere keer is het het zelfde liedje en men leert nooit van de geschiedenis of men wil dat niet.
  Een ezel stoot zich in het algemeen geen twee keer aan de zelfde steen.
  de heren “geleerden” dus wel !!!!!!!!!!!

Reacties niet toegestaan