Engelsen wilden proces Nuremberg niet, maar meteen executies van nazi’s

De Britten, Churchill voorop, zagen weinig in de berechting van de nazi-leiders in een proces, zoals dat in Nuremberg plaatsvond. Op de conferentie van Jalta in 1944 stelde de Engelsen voor om de ergste nazi's dood te schieten en de rest zonder proces gevangen te zetten. Dat blijkt uit documenten waarvan de geheimhouding nu is opgeheven. Roosevelt meende dat zijn achterban daarmee niet akkoord zou gaan: de Amerikanen wilden een objectief proces. Stalin wees op de grote propagandawaarde van processen. Daar wist hij alles van. Er kwam een proces en daarmee ontstond een traditie om daders van volkerenmoord te berechten.

Bron(nen):   The Guardian      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Pietje_Precies

    Churchill had gewoon gelijk. Executeren en de “collateral damage” voor lief nemen. Veel efficiënter. Dan hadden we nu een traditie gehad om vreemde snuiters gewoon in het geniep te dubbelOsevenen en dat dure strafhof in Den Haag niet nodig gehad 😛

  2. Adam

    Toen waren de Amerikanen nog voor berechting van misdadigers. Helaas zijn ze nu ook afgedaald naar het executeren van tegenstanders (zoals bijv. Bin Laden)

Reacties niet toegestaan