Vanaf vandaag kan niemand meer ongezien door België reizen

Ook in België is kennelijk veel geoorloofd in de strijd tegen terrorisme. Vanaf vandaag wordt iedereen die door het land reist gescreend. Over privacy wordt niet gesproken.

Daartoe is de Passenger Information Unit (PIU) opgericht, waarin vier Belgische veiligheidsdiensten samenwerken. “De PIU zal op termijn álle passagierslijsten van internationale vlieg-, trein-, bus- en bootreizen ontvangen en die gegevens analyseren aan de hand van de databases van de vier betrokken veiligheidsdiensten”, legt de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken uit.

De controle van álle reizigers in België moet terrorisme en georganiseerde criminaliteit verminderen. “In het verleden is al vaker gebleken dat zowel terreurgroepen als criminele netwerken bepaalde reisbewegingen maken. Door die sneller en concreter te analyseren en door alle veiligheidspartners samen te brengen, zullen we zelfs kunnen voorspellen op welke vluchten mogelijke leden van een misdaadbende zitten. Het zal ook een enorme bron van informatie zijn om grote misdaadnetwerken, waar we soms moeilijk vat op krijgen, beter in kaart te brengen,” klinkt het.

 

Bron(nen):   HLN