Trump begroet weer een regeringsleider op ongemakkelijke wijze

Donald Trump staat bekend om zijn ongemakkelijke begroetingen. Deze keer is het niet een eindeloos durende handdruk die opvalt, maar een onhandige omhelzing. Het slachtoffer? De Franse president Emmanuel Macron.

Bij een deftig staatsdiner wilde Trump, zoals we dat van hem gewend zijn, een stevige dominante hand geven aan Macron. Die besliste echter anders. Hij omhelsde de Amerikaanse president en gaf hem twee zoenen. Trump kon nog net op tijd reageren.

De komst van Macron en zijn vrouw is het eerste officiële staatsbezoek van Trump. En niet voor niets krijgen de Fransen de primeur: De twee wereldleiders kunnen het goed met elkaar vinden. Ze herkennen zich in elkaar analyseert Le Monde. Macron en Trump zijn beiden relatieve outsiders, die dol zijn op politiek en goed weten wat ze willen.

NOS-correspondent Arjen van der Horst noemt de band opvallend. “Trump staat niet bekend om zijn goede relaties met Europese bondgenoten. De relaties met Duitsland en Groot-Brittannië bekoelden aardig sinds zijn verkiezing.”

Van der Horst verklaart: “Macron begrijpt de Amerikaanse president beter dan zijn Europese collega’s. Hij weet dat Trump wel houdt van een beetje glitter en glamour, en speelt daarop in”. Maar correspondent Frank Renout benadrukt dat Macron zich vooral laat leiden door pragmatisme. “Hij doet zaken met iedereen die zijn belangen kan dienen. Macron is een realistisch politicus en met de VS spelen allerlei gemeenschappelijke belangen. Zo heeft hij Trump bijvoorbeeld nodig in de strijd tegen terrorisme.”

De komende dagen staat onder meer Syrië op de agenda. “De Amerikanen zijn daar de sterkste bondgenoot en Macron wil voorkomen dat Trump zijn troepen uit het gebied terugtrekt.”

Bron(nen):   The Independent  NOS