Ministers spraken vijf keer met Unilever over dividendbelasting

Niet alleen Shell was actief betrokken bij het plan de dividendbelasting af te schaffen, ook Unilever had een actieve, maar geheime rol, Dat ontdekte NRC.

Oud-minister Henk Kamp (VVD) en zijn opvolger Eric Wiebes (VVD) spraken ten minste vijf keer met Unilever-topman Paul Polman voordat het Brits-Nederlandse concern besloot het hoofdkantoor naar Nederland te verplaatsen. De bewindspersonen bespraken daarin onder meer de voordelen van vestiging in Nederland, zo blijkt uit documenten die NRC verkreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Passages over wat inhoudelijk in die ontmoetingen besproken is, en welke toezeggingen zijn gedaan, zijn echter zwartgelakt.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee noemt het gebrek aan transparantie „onacceptabel”. „Dit is een schending van letter en geest van de WOB en toont vooral aan dat het kabinet kennelijk wat te verbergen heeft.” Hij wil woensdag een debat over de kwestie. Ook PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt dat het kabinet „openheid van zaken moet geven”.

 

Bron(nen):   NRC