Brussel tegen EU-lidstaten: Bereid je luchthavens voor op Brexit zonder deal

De Europese Commissie heeft de 27 lidstaten gewaarschuwd voor een mogelijke Brexit zonder deal met de EU. Landen zouden hun luchthavens daar op moeten voorbereiden. Daarover schrijft Politico.

Tijdens een overleg adviseerde directeur luchtvaart bij de Commissie Filip Cornelis om maatregelen te treffen op het gebied van beveiliging, markttoegang van vliegmaatschappijen, regelgeving en de rechten van passagiers. Ook raadde hij aan om de douanecapaciteit te verhogen. Zonder deal tussen Londen en de EU kunnen goederen uit de VS niet meer eerst worden verwerkt in het Verenigd Koninkrijk, maar moet dat gebeuren bij het eerste EU-land van binnenkomst.

Het overleg tussen Brussel en de Britten om tot een Brexit-deal te komen, verloopt uiterst moeizaam. Ligt er maart volgend jaar geen deal dan zou het zomaar kunnen dat er van de een op de andere dag geen vliegtuigen meer vliegen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU.

Over de waarschuwing van Cornelis zegt een anonieme functionaris tegen Politico: “Je zou kunnen zeggen dat het meer diende om alle spelers in de sector te waarschuwen: bereid je voor op het worst-casescenario. Het kan best zijn dat de Commissie weinig actie ziet bij de maatschappijen en luchthavens en daarom nu echt bezorgd is.”

 

Bron(nen):   Business Insider