Bereken hier zelf je ziektekostenpremie 2014 na de ingreep van Rutte en Samsom

Veel aandacht de afgelopen uren voor de gevolgen van het inkomensafhankelijk maken van de premies voor de ziektekosten. Door die ingreep gaat een bijstandsgerechtigde een heel lage premie betalen - € 20 per maand. Maar dat moet ergens vandaag komen: van de hogere inkomens. Hier staat een rekentool waarmee je je premie in 2014 zelf kunt uit laten rekenen. Kijk aan de rechterzijde van de site.

21 Reacties Doe mee met de discussie →


 1.  Kim

  Oké, het komt er dus op neer dat ik als sportende (met kosten van sportschool en tennisvereniging), niet rokende, gezond levende, hardwerkende (met hoge benzinekosten om op mijn werk te komen) persoon straks ook nog eens veel meer ziektekostenpremie moet gaan betalen dan iemand die ongezond leeft (vet en verkeerd eet, rookt en noem maar op), het vertikt om te werken en met z’n reet op de bank blijft zitten (en dus sportschoolkosten, benzinekosten ed uitspaart). Bedankt VVD!

  • Marcellootje

   mee eens.. ik voel me wel flink genaaid hier.. ik verdien boven modaal, ben best bereid meer te betalen..maar 457 euro per maand ziektekosten ?? Ik heb wel VVD gestemd, maar dit gaat me wel erg ver !!!

   (in antwoord op  Kim)
  • Betweter

   Beste Kim,

   Heb je al uitgerekend hoeveel je moet gaan betalen?
   Ik baal er van dat ik als hardwerkende kostwinner ruim boven de €400 p/m moet gaan betalen, omdat veel sportende parttimers weigeren wat meer bij te dragen … (maar dat ben jij vast niet). Eigenlijk sowieso raar dat de gemiddelde Nederlander z’n zorg premie niet zelf betaalt, maar wel geld heeft om te roken …

   Zoveel geld kan ik ondanks mijn iets boven modale inkomen helemaal niet missen, dus emigreren wordt de enige optie vrees ik.

   Wordt deze premie niet betaald zoals nu de Zvw? Die is nu al maximaal 296,21, dus dan is het verschil een heel stuk kleiner dan het lijkt. (482 – 296) * (max) 52% = €97 + €21 (nominale premie) = €118. Dat is niet zo heel veel meer dan nu!

   (in antwoord op  Kim)
   • Paulraw

    Denk het niet,de link hierboven gaat naar de verzekeringssite,die zullen toch wel weten waar ze mee bezig zijn.Goedgekeurd door Kassa en Radar.
    Op de site van RTL-Nieuws staat een vergelijkbare module,in alle gevallen zit het onslagpunt ongeveer bij 34000 euro ,net als bij de berekening van de zorgtoeslag .Daarboven vliegen de premies omhoog.
    Da’s dan wel weer vreemd.In de bijstand maar 20 euro ,waarom zo laag?
    De SP meldt overigens:
    ”In plan Rutte2 gaat gezin met inkomen 71.000 pj en gezin met 300.000 pj evenveel aan zorgpremie betalen. Echt hoog inkomen dus buiten schot”

    (in antwoord op Betweter)
    • frits.burghardt

     De SP heeft gelijk maar vergeet gemakshalve dat alle inkomensgerelateerde premies aan een plafond gebonden zijn. Dat was altijd al zo. Daar staat dan weer tegenover dat inkomens boven dat plafond weer progressief meer inkomensbelasting betalen. Ze betalen dan relatief minder premie (AOW is ook zo’n voorbeeld) maar meer belasting.

     (in antwoord op Paulraw)
  • Marja West

   Ik heb er moeite mee dat ik moet dokken voor sporters die blessures en botbreuken oplopen of forensen die een auto-ongeval krijgen terwijl ze ook het verkeer hadden kunnen mijden door te verhuizen. Lekker kort door de bocht Kim.

   (in antwoord op  Kim)
 2. Apekool

  Er is in Nederland duidelijk geen enkele rechtse partij… Stem je op de VVD om dit soort nivellering te voorkomen, blijk ik alsnog PvdA te hebben gestemd.

  Dit soort poldercommunisme gaat werkelijk te ver, maar gelukkig hebben we nog een jaar om de emigratie voor te bereiden.

  Het is overigens nog erger, want ook de IAB gaat omhoog (je weet wel, dat extratje via de werkgever waarover je ook nog eens belasting mag betalen):

  42. Invoering inkomensafhankelijk zorgpremie en terugsluis zorgtoeslag
  De zorgpremie wordt inkomensafhankelijk gemaakt. De nominale premie komt gemiddeld uit op €400 in 2017. De inkomensafhankelijke premie wordt geheven vanaf het wettelijk minimumloon (incl. vakantiegeld) tot een grens van 2x modaal en het tarief wordt geharmoniseerd. De inkomensgrens van de inkomensafhankelijke bijdrage (IAB) wordt eveneens verhoogd naar 2x modaal. De IAP en de IAB worden beide uitgevoerd door de belastingdienst.

  • RhodBerth

   De VVD noch rechts hebben een meerderheid gehaald. Dankzij jouw (en mijn) VVD stem wordt de onzin nog beteugeld. Dus je hebt niet voor niets VVD gestemd. Maar de meerderheid van Nederland wil dit soort bureaucratische dure door de overheid gecontroleerde maatregelen kennelijk wel.

   (in antwoord op Apekool)
 3. André Somers

  Volgens mij klopt er geen zak van dit tooltje. Dat kan ook niet, omdat het met heel veel factoren die van invloed zijn geen rekening houdt. Er is gewoon nog ontzettend veel onduidelijk over hoe dit precies gaat uitwerken, vooral ook omdat het loonbegrip per januari 2013 ook verandert. Maar dat het mensen die behoorlijk verdienen veel geld gaat kosten, dat lijkt wel zeker.

  • kingscrown

   Geheel mee eens, pure stemmingmakerij van het journailje.

   Overigens zijn er wel kanttekeningen te plaatsen bij dit punt v.h regeerakkoord:
   – Als je inkomsten uit ziektekostenpremies doorrekent, komt er meer geld binnen dan de ziektekosten bedragen;
   – De bovengrens zou niet bij 2x modaal maar bij 3x modaal moeten liggen.
   – De premie moet nier per persoon maar per gezinsinkomen moeten worden bepaald.

   Het percentage gaat dan omlaag en de kosten worden evenrediger verdeeld. Da mag je spreken van nivelleren.

   (in antwoord op André Somers)
 4. Dead Silence

  Mijn vrouw en ik mogen straks bijna 1000 euro per maand betalen. Veel meer dan onze hypotheek. En we krijgen er niets voor terug, terwijl we er alles aan doen om gezond te blijven. En de onderklasse, die verantwoordelijk is voor 75% van de medische consumptie hoeft vrijwel niets meer te betalen. Eerlijk delen heet dat en de VVD gaat er lekker in mee. Onbeschoft, absurd en totaal van de pot gepleurd. Als ik er tenminste een crimineelvrij land voor terug zou krijgen, prima, maar degene die parasieteren wordt weer een hand boven de kop gehouden. Zum kotzen.

 5. RhodBerth

  Waarom moet het zo ingewikkeld? Maak de belasting progressief, rijkere mensen willen best meer betalen. Maar daarna alles even duur voor iedereen.

  Het is toch belachelijk dat je eerst al veel meer belasting moet betalen, en dat dan vervolgens producten en diensten ook nog eens inkomensafhankelijk zijn. Het is onoverzichtelijk, duur en bureaucratisch. Moet ik straks aan mijn verzekeraar gaan opgeven hoeveel ik verdien?

  Stop desnoods met belasting heffen bij de minst verdienenden. Die betalen toch al vrijwel geen belasting. Scheelt veel rompslomp en ambtenarij daar. Dan hoeft de belastingverlaging niet te worden doorgevoerd bij de beter verdienenden, en hou je de premie voor iedereen gelijk. Het is zo simpel.

  Overigens kunnen we de VVD dit niet kwalijk nemen. Die hebben immers geen meerderheid gehaald. Als de VVD de PvdA niet beteugeld had dan was er een nog erger akkoord tussen PvdA, SP, CDA, GL en D66 gekomen.

 6. Pascal van Rossem

  Wij mogen als gezin straks bijna € 600,- afdragen aan zorgpremie als bijdrage aan het financieren van een uiterst inefficiënte en veel te dure zorgsector. Dat bedrag is bijna de helft waar wij met z’n vieren van mogen leven. Dus de middeninkomens betalen niet alleen de rekening, maar worden tevens financieel lam gelegd. Trek zo je economie maar eens uit het slop…

  • André Somers

   Onzin. Als je moet rondkomen van € 1200 per maand, dan betaal je echt geen € 600 aan zorgpremie, ook niet met zijn vieren.

   (in antwoord op Pascal van Rossem)
  • Betweter

   Volgens mij berust dit op één groot misverstand en wordt de inkomensafhankelijke bijdrage van de werkgever verhoogd van maximaal 296,21 naar ongeveer 480 euro. Dan valt het ook voor de hogere inkomens nog wel mee, want de gewone premie wordt verlaagd van zo’n 100 euro naar 21. Zie ook mijn reactie hier onder.

   (in antwoord op Pascal van Rossem)
   • Apekool

    Toch staat er letterlijk (zoals eerder aangehaald):

    42.
    … inkomensafhankelijke premie (IAP) wordt geheven … tot 2x modaal
    … inkomensafhankelijke bijdrage (IAB) … verhoogd naar 2x modaal

    Maar toegegeven: deze informatie is niet genoeg om precieze berekeningen mee te doen, wel is het ruim voldoende om veel onrust te veroorzaken.

    (in antwoord op Betweter)
 7. Gerard de Wilde

  Wat een gezeur!!!! Eindelijk gerechtgheid!!!

  Dat je inplaats van 1200euro 900euro over hebt na het betalen van alle rekeningen!!
  De meeste mensen in NL hebben rond de 1000euro als inkomen! VOOR DE HELE MAAND.
  Mensen die hun eigen luxe verkiezen boven levensbehoefte van hun medemens.
  Nu komt de ware aard van (mensen) naar boven.
  Laten ze het maar per direct invoeren!! en het gelijk toepassen op bekeuringen.

 8. Gerard de Wilde

  Eindelijk gerechtigheid

 9. Marco Bindervoet

  Ik merk dat wanneer er aan de centjes van de rijken wordt gezeten de wereld plotseling in brand staat.

 10. Marja West

  Jeetje, er zit een heel nest Kimmen hier! De wereld wordt steeds enger…

Reacties niet toegestaan