Mark Rutte en Stef Blok hebben de VVD in een akelige positie gebracht

Een kabinet opblazen dat er nog niet is, of een opstand in de eigen partij, daaruit mogen Rutte en Blok kiezen. In de woorden van De Telegraaf:  'De VVD staat in brand door de zorgplannen van de nieuwe coalitie. De liberalen krijgen uit alle hoeken klappen, maar de wanhopige fractie durft het onderhandelingsresultaat met de PvdA niet aan te passen uit vrees dat dan de prille coalitie instort'. Duizenden boze VVD-kiezers halen verhaal bij de partij,  de jongerenafdeling van de liberalen vindt de zorgpremie ’onacceptabel’ en de eigen VVD-denktank noemt de plannen 'verre van eerlijk'. De VVD-kiezers eisen in overgrote meerderheid aanpassing, zo blijkt uit een peiling. Bij veel Kamerleden zijn boze reacties binnengekomen. Zelfs van hun familie, vertelde een VVD’er na afloop van de emotionele fractievergadering van donderdagmiddag. 'Die zeiden: 'Ik heb op je gestemd en nu doe je dit'.'

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. William van den Dries

  Betrouwbare politiek, dat was toch de bedoeling?

 2. Dead Silence

  Rutte en Blok hebben hun graf gegraven. Wat er ook gebeurd, dit komt niet meer goed. En krampachtig vasthouden om maar te kunnen regeren of om een regering te hebben zal tol gaan eisen. Als bovenmodaler heb ik geen problemen meer te betalen, maar het moet proportioneel blijven. Ik zou er vrede mee hebben om conform regeringsplan 500 per maand te betalen, mits al het tuig en klaplopers uit de maatschappij worden verdreven of uitgesloten worden. Alleen dan heb ik het gevoel dat mijn geld op de juiste plek terecht komt.

  Nu voelt het alsof ik, en velen met mij, beroofd word om het uit te delen aan volk dat de maatschappij verziekt, parasieten en aan volk aan de onderkant die al verantwoordelijk zijn voor 75% van de zorgconsumptie omdat ze zuipen, roken als een hoogoven en zo vet zijn als een regenton of geweigerd hebben iets aan hun toekomst te doen. Als ik nu door een achterbuurt rijd, dan krijg ik de kriebels als ik denk waar mijn zuurverdiende geld naar toe gaat en wat de verwachting is wat met mijn geld gebeurt: nul komma niks, behalve negatief gedrag belonen.

  Bij mij in de straat zijn een tweetal nette gezinnen die het niet breed hebben en die ik wel eens een extraatje geef als ik weet dat de situatie penibel is. Dat zal nu ook ophouden, want Trojaans paard Marx ik-kan-mijn-werk-niet-meer-betalen Rutte rooft alles weg samen met beroepsactivist Samson en kan ik meedoen met mijn twee buren om de eindjes aan elkaar te knopen. Eerlijk delen is dat.

  Met twee meerderjarige inwonende kinderen is lijkt het voor ons voordeliger dat mijn vrouw stopt met werken en ik mijn baas vraag om mij twee salarisschalen te degraderen. En geld om uit te geven en de economie draaiende te houden zal de groep tweemaal modaal ook niet meer hebben. Nederland implodeert.

 3. besserwessie

  Bij de volgende verkiezingen weer even wat rechtse slogans, daar trappen de kiezers wel weer in.

 4. Dead Silence

  …anderzijds valt het allemaal wel mee :-): http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11704/Kabinetsformatie/article/detail/3341100/2012/11/01/Hoeveel-gaat-de-nieuwe-zorgpremie-kosten.dhtml

  Voor de persoonlijke situatie is wel het hele plaatje nodig.

 5. marianne martens

  Is het niet zo dat de VVd’er in zijn algemeenheid kiest voor eigen belang,
  is het niet zo dat deze kiezer nauwelijks in staat is aan de ander te denken en al helemaal niet de samenhang in de maatschappij overziet? De opwinding wordt ook veroorzaakt doordat je maar 1 krant leest en niet eens op zoek gaat naar andere meer betrouwbare bronnen bv Trouw ( de beste) of FD . Er komt geen nivellering, degene die boven de 150.000 verdient hoeft nauwelijks meer te betalen!!!!!!. De middenmoot waartoe wij behoren krijgen, steeds de allergrootste klappen. Over een tijd is er geen middenstand, maar alleen rijken en armen. De minimum -loners hebben tientallen jaren mee betaald aan de hypotheekrenteaftrek/ de schoolboeken, de gezondheidszorg, de kinderopvang. Daar wordt nu niet over gemiauwd, gepiept.Denk aan die ” heerlijke” Europese munt. alle prijzen verdubbeld, marktwerking door Appie, Horeca,Verzekeringen etc. Allemaal VVD’ers Zalm. Wiegel, Jorritsma, de Grave met steun van KOK, Vermeend, van der Ploeg, Alders etc, die dit mogelijk hebben gemaakt.De VVD wordt nu een echte Partij, morrend volk weer in het gareel brengen.
  Als je relatie op springen staat en je wilt toch verder, doe je ook alsmaar ” water” bij de ” wijn” om tot een mooi sluitend geheel te komen en constructief verder te gaan.Neem uw tegenslag en ga niet als een wolven-jong met anderen huilen in het bos.
  Kijk naar de absolute destructie in de kunst, de gezondheidszorg,onderwijs, 10 jaren geleden lagen ouderen al 12 uur in hun eigen stront, zonder medicatie en eten, moest je uren wachten met iemand met ” piepende” longen op de Eerste Hulp. Wordt niet over gemiept, nog steeds niet.Trouwens elke generatie vangt klappen op voor anderen. Het is nu eenmaal zo, dat aan de verstand/geest van dit diersoort grenzen zijn.

 6. rik_c

  Volgens mij is dit de mening van de Telegraaf en is er hier niet echt sprake van objectieve berichtgeving.

  • Apekool

   Uiteraard zet de Telegrof het zwaar aan, dat is hun stijl. Maar lees dan NRC en de Volkskrant er naast, en je ziet dat de kern van het betoog klop.
   De “zorgpremie” is een superheffing over de middeninkomens en een pure belastingverhoging

   Effectief
   ~15% belasting tot e.19000 (minimumloon)
   ~57% belasting van e.19000 tot e.66000
   ~49% belasting vanaf 66000

   Nu eens raden wie hier precies de klappen krijgt…

   (in antwoord op rik_c)
   • Apekool

    Overigens worden inkomens tussen e.66000 en e.78000 het hardst geraakt vanwege het feit dat de feitelijke belasting betaald word in de 49% schaal en niet in de 38% schaal. Dat kost nog eens e.2500 bruto per jaar (1250 netto) waarmee de totale verhoging t.o.v. nu dus e.5000 NETTO is.

    Verbrandt u elke maand e.400,- zonder pijn in het hart? Ik niet.

    (in antwoord op Apekool)
    • marianne martens

     als u gelijk heeft ( lijkt het op ) is het inderdaad pure diefstal van veelal hardwerkende burgers en zou er samen met alle Politieke kleuren iets behoren te worden gedaan.
     Neen, 400,– euro is heel heel erg veel en dat zal veel mensen, waaronder wij in de problemen brengen. De huilende wolven jongen in het bos neem ik terug als onjuist.

     (in antwoord op Apekool)
   • Apekool

    Overigens wil ik naast het nare financiële plaatje nog even de principiële bezwaren noemen.

    1. Een verzekering dient een prijs te hebben die overeenkomt met het verzekerde risico. Met volksverzekeringen is dat abstracter en kan ik best leven met een (beperkte) inkomensafhankelijkheid, bij wijze van solidariteitsheffing.

    2. Het is erg vreemd dat de inkomensafhankelijkheid leidt tot een zware verstoring van wat bedoeld is als “Progressieve” belastingschijven.

    @marianne martens
    Ik hoop dat ik een grove rekenfout maak of foute aannames, maar tot nu toe heeft geen enkele VVDer in de 2e kamer mij een inhoudelijk antwoord gestuurd op mijn vragen hierover, nu 2 dagen geleden. De grenzen van minimumloon tot 2x modaal voor wat betreft de inkomensafhankelijkheid staan echter letterlijk in het regeerakkoord…

    (in antwoord op Apekool)
 7. Edward_II

  Het wordt tijd voor nieuwe sprookjes om kinderen de wereld uit te leggen. Ik denk aan een verhaal over een sprinkhaan en een hommel die door de insecten op een heide worden gekozen als vertegenwoordiger. Alle torretjes en kevers hebben op de sprinkhaan gestemd omdat die zo mooi kan tjirpen, alle bijen op de hommel omdat die zoveel op hen lijkt. Nu moeten de hardwerkende bijen veel van hun honing afstaan aan de andere insecten, terwijl de hommels niets hoeven in te leveren.
  Vervolgens vliegen de bijen uit naar een andere heidevlakte, worden de bloemen niet meer bevrucht. Dan komt de winter. De hommels graven zich in totdat het weer lente wordt, maar alle torretjes en kevers creperen van de honger.

Reacties niet toegestaan