Is de koopkrachtpaniek terecht?

Eerst was er een koopkrachtdaling van 0,6% voor de hogere inkomens. Vervolgens bleek dat de zorgpremie zou stijgen, tot wel €480 per maand. En RTL Nieuws deed er nog een schepje bovenop: een koopkrachtverlies tot 30%. Dat is volgens de Volkskrant op z’n minst voorbarig. De krant schept helderheid in de ontstane verwarring. Veel Nederlanders gaan er door de kabinetsplannen niet of nauwelijks op achteruit. Uitkeringsgerechtigden en lagere inkomens, tot €30.000, kunnen zelfs een voordeeltje verwachten. Alleen de hogere inkomens gaan er op achteruit. Maar dat die een stijging van €480 per maand aan zorgpremie krijgen, is een misvatting, schrijft de krant. Lees hier de heldere uitleg in 8 vragen en antwoorden.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Sloop dit Kabinet

  Wacht eerst eens 2013 af. Ik voorspel dat als het dit kabinet lukt er minima er fors op achteruit gaan en dat ze dan weer zeggen: we hebben het niet geweten.
  De Nederlandse politiek stopt al decennia de kop in het zand en kijkt als het om de minima gaat altijd de andere kant op.

  Niet zo raar als er alleen maar rijken (ondernemers) in het kabinet zitten.
  Allemaal zakenlui die alleen maar naar hun eigen portemonnaie kijken,
  Of hun bankrekeningsaldo snel verdubbeld.

  Straks niet gaan klagen dat het toch tegenviel.
  Maar dan krijsen degenen die nu ineens zeggen: ach, het is (nog) allemaal niet zo erg.
  Zolang ik nog tot de rijksten behoor.

  Zelfs de Telegraaf heeft iets door. De VVD slaapt nog diep.
  En Wientjes hoor je al helemaal niet meer.

 2. secretariaat Meebeslissen

  Neemt niet weg dat het nu de allerhoogste tijd is geworden dat er een geloofwaardig uitzicht op stabiele economische omstandigheden. Louter bezuinigen en lasten verzwaren is geen crisis oplossen. Mensen moeten geld te besteden hebben! Al dat gedoe over vertrouwen alsof het een ongrijpbaar natuurverschijnsel is. Kletskoek! Het geld door schuld systeem moet nu eindelijk eens heel kritisch tegen het licht gehouden worden. Werkt dit systeem nog nu de tijden van sterk expansieve economische groei voorbij zijn? Het is toch te crazy voor woorden dat als er geen 3-4% groei is we de economische vernieling ingaan.

Reacties niet toegestaan