Volkskrant-columnist wordt wethouder

De Amsterdamse krant Het Parool had het nieuws al eind oktober. Maar de Partij van de Arbeid in Amsterdam doet alsof er een hele procedure aan ten grondslag ligt? Vandaag werd bekendgemaakt dat de Volkskrant-columnist Pieter Hilhorst de opvolger wordt van Lodewijk Asscher als wethouder in Amsterdam. Een van de twintig kandidaten die zich meldden, nadat Het Parool al wist wie het werd. Aangezien de vertrekkende wethouder de sterke man was in het college van Burgemeester en Wethouders, verwacht je dat de vervanger een zwaargewicht is. Wie weet is Hilhorst dat, maar dat blijkt niet uit zijn ervaring. Hilhorst heeft geen enkele ervaring in het besturen van iets, en zeker niet de hoofdstad. Hilhorst heeft heel verdienstelijke dingen gedaan.  Men zegt ook dat hij bevlogen is. Zo heeft hij theaterteksten en essays geschreven. En hij presenteerde een radioprogramma voor de verdwenen oproep Llink. Hij schreef ook een theaterstuk over de moord op Pim Fortuyn. Van 2010-2012 was Pieter Hilhorst ombudsman van de VARA. Niet echt een gedegen voorbereiding voor het besturen van de grootste stad van het land  op het eerste gezicht. Maar misschien is het een natuurtalent.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Kees Cornelder

  Fijn dat Hilhorst wethouder van Amsterdam wordt. Prima geregeld door de locale PvdA daar.. En als de gemeenteraad ter hoofdstede ook nog even een rolletje in deze blijkbaar volledig beklonken aangelegenheid zou mogen spelen (‘t is maar een idee)? Dan kunnen de borrelnootjes pas echt over de partytafels rollen. Wat is democratie toch een lollig ding. Net echt.

 2. Bert Hilhorst

  is geen familie, ik herhaal is geen familie.

 3. Lex Hupe

  Oké, ik geef het toe. Het is een beetje een gekke afwijking. Maar beste redactie, let nu toch eens op je taalfouten. Volkskrant is een krant. Een columnist is iemand die columns schrijft. Vroeger, topen politiek er nog toe deed, was een raden communist een radencommunist. Zo is een Volkskrant columnist is toch echt een Volkskrantcolumnist. Waarvan ac te.

 4. Templein

  Zijn vaardigheden om met collega-politici om te gaan en met ambtenaren zijn me niet bekend. Ook ik was verbaasd. Maar hij weet wel veel af van besturen.

  Hij is een goede ideeënman als het gaat over sociale, maatschappelijke zaken. Als er iemand mooie stippen aan de horizon kan aanwijzen, dan is het Hilhorst wel. En de routes er naartoe weet hij ook wel uit te leggen. Zijn columns gaan bijvoorbeeld ook over betaalbare verzekeringen voor ZZP’ers en betere regelingen voor mensen in de WW.

  Het lijkt al wat gebruikelijker te worden om mensen van buiten de politiek binnen te halen. Denk ook aan Pieter Broertjes, destijds hoofdredacteur van de Vilkskrant en nu burgemeester van Hilversum.

 5. knier

  Ik heb ook wel eens stukjes geschreven voor de schoolkrant,verder heb ik zelfs ooit m’n middenstand diploma gehaald,dus ben ik bijna over gekwalificeerd voor dat baantje
  Maar ja;geen PvdA lid he,anders was ik gegarandeerd gekozen als wethouder financiën te A’dam !

 6. Stiefeltje

  Aldus besloten door het Politburo van het Kremlin a/d Amstel.

Reacties niet toegestaan