Rutte tegen Amerikaanse TV: ‘Ik ben blij met Trump’

Amerikanen zijn verbaasd over de onverwachte steun aan hun omstreden president uit het linksige Nederland. Premier Rutte toonde zich blij met Trump in een gesprek met CNBC.

“De VS heeft Trump tot president gekozen en misschien wordt hij herkozen … Dus we moeten met hem samenwerken, en ik denk dat hij een kans is,” vertelde Rutte aan Geoff Cutmore van CNBC op het World Economic Forum in Davos. “Hij is een kans om veranderingen aan te brengen in sommige multilaterale instellingen die we belangrijk vinden, zoals de Wereldhandelsorganisatie (WTO) die niet goed functioneert, de Verenigde Naties of de Europese Unie – er zijn veel problemen op te lossen.”

“Dus mijn punt zou zijn: in plaats van te denken ‘oh, we hadden graag gezien dat Hillary Clinton zou winnen’, of ‘Ik wilde dat Obama er nog was’, kunnen we beter accepteren dat Trump president is; maak gebruik van zijn presidentschap en zijn kritiek op die internationale instellingen die soms helemaal terecht is. ”

De Amerikaanse media hebben ook het fragment van Buitenhof achterhaald waarin Rutte kritiek op Trump toeschrijft aan de witte wijn-nippende Amsterdamse elite.

Dutch PM: Trump is an opportunity for change from CNBC.