Je interieur verraadt op welke partij je stemt

Een betegelde tuin met stenen beeldjes erin? Mogelijk stem je PVV. Een boekenkast die door het raam te zien is? Je bent vast een GroenLinks-stemmer die wil laten zien dat hij belezen is. Electoraal geograaf Josse de Voogd kan vaak aan de hand van de wijk en het huis waarin mensen wonen hun stemgedrag voorspellen. Politiek verslaggever Marloes Lemsom vertelde er vorige week over bij RTL Late Night.

Aangezien de verkiezingen voor de Provinciale Staten eraan zitten te komen, zetten we de kenmerken eens op een rij.

VVD
De VVD’er is vooral te herkennen aan de vrijstaande woning, keurig gesnoeide heg en grote auto voor de deur, het liefst aangevuld met een klein boodschappenwagentje in een opvallend kleurtje. Relatief vaak zul je een set met rieten tuinmeubelen in de achtertuin zien staan.

D66
Bij de gemiddelde D66’er valt dan weer vaak een landelijke krant op de mat, staat een degelijke Volvo V70 voor de deur en heeft het huis een jaren 30-uitstraling met zo’n kenmerkende erker aan de voorkant.

GroenLinks
GroenLinks-stemmers hebben meestal veel groen in huis. Vooral de pannenkoekenplant is geliefd. Ze hebben steevast een boekenkast staan, die je het liefst al door het raam ziet als je langsloopt. Ook hebben ze een nee-nee-sticker op de brievenbus, aangezien ze papier willen besparen.

PVV
PVV’ers zijn te herkennen aan de betegelde tuin met stenen beeldjes erin. Ook hebben ze vaak rolluiken. De gatenplant en de witte voordeur zijn eveneens populair.

De overige kiezers hebben een minder duidelijk profiel.

In onderstaande video kun je onder meer zien of het huis van Jesse Klaver in het profiel past: