De tijd stopt vandaag in Japan: de keizer treedt af

Vanaf morgen begint jaar 1 in Japan. Daar volgt de jaartelling namelijk het tijdperk van de keizer. En die treedt vandaag af.

Dit is de laatste dag van het jaar 31 van de Heiseiperiode. Zo heette het tijdperk waarin keizer Akihito de scepter zwaaide. Hij trad aan in 1989. Nu volgt zijn zoon, keizer Naruhito, hem op en leven de Japanners vanaf morgen in jaar 1 van Reiwa. Ambtenaren zijn al de hele maand bezig om allerlei officiële documenten aan te passen, zodat overal de juiste datum op staat.

Het is geen gebruikelijke gang van zaken. Normaal gesproken blijft een keizer zitten tot zijn dood. Het is voor het eerst in ruim 200 jaar dat de keizer zelf besluit af te treden. In 2016 maakte Akihito echter bekend dat zijn gezondheidsproblemen het hem erg moeilijk maakten om zijn taken te vervullen. Daarop nam het parlement een speciale wet aan die zijn aftreden mogelijk maakte.

Aftreden gaat in Japan niet zomaar. Al sinds maart voert keizer Akihito allerlei rituelen uit. Zo bezocht hij de Shinto-tempel om zijn vele voorouders te vertellen over zijn vertrek. De officiële afscheidsceremonie, die overigens maar tien minuten duurt, wordt live uitgezonden op de nationale televisie en vindt plaats in de statiezaal van het keizerlijk paleis in Tokio.