Er was knallende ruzie in de VVD vanwege Ruttes’ premieblunder

Edith Schipper dreigde niet een, maar twee keer af te treden uit een kabinet dat er nog niet was. Het AD heeft de chaos in de VVD rond de tot standkoming van het regeerakkoord gereconstrueerd. In de laatste beslissende fractievergadering, waarin de VVD ja of nee moest zeggen, was Schippers zo boos, dat Rutte haar (volgens het AD) ruw het woord ontnam. Schippers vond dat de plannen stom waren, slecht voor de VVD-kiezer, slecht voor de zorg. Ze vond dat de fractie de plannen moest afkeuren. Dat kon volgens Rutte niet meer: er was een akkoord en dat moest door. Later bleek dat Rutte beter naar Schippers had kunnen luisteren. Hij presenteerde het plan, maar er kwam inderdaad zoveel kritiek, vooral uit VVD hoek, dat het plan moest worden ingetrokken. Met grote schade voor het gezag van Rutte Het kamp-Rutte zegt dat Schippers de hele formatie op de hoogte is gehouden en dus te laat kwam, het kamp Schippers zegt dat de minister van niks wist en dus recht had op haar woede. Voor de verkiezingen dreigde Schippers ook al op te stappen: er staat in het VVD-verkiezingsprogramma dat er 9 miljard moet worden bezuinigd op zorg. Dat vond ze veel te veel. Uiteindelijk ging ze toch op de lijst staan, zij het met tegenzin.

11 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Schippers had beter aan het roer kunnen staan.

 2. Jannie Ooms

  Ja, die zo op het eerste gezicht zo aardige, altijd goedgemutste Mark Rutte, type de ideale schoonzoon, kan behoorlijk horkerig uit zijn slof schieten. Als we de berichten daarover mogen geloven.

  Met Mark Rutte kun je alle kanten uit. Aalglad is de man. Om premier te blijven, verkwanselde hij achteloos zijn principes en die van de VVD.

  • Apekool

   Francisco van Jole is nu niet bepaald onverdachte hoek… maar Rutte heeft inmiddels wel laten zien dat hij ofwel een windvaan is, ofwel een principeloze, visieloze machtspoliticus die alles zal doen om aan de macht te blijven.

   Voor mij in elk geval nooit meer VVD, wat in de huidige politieke constellatie ook gelijk betekent dat ik helemaal niet meer hoef te stemmen.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
   • RhodBerth

    Dat is inderdaad een beetje het probleem. Er is niet echt een goede degelijke rechtse partij meer in NL. Het CDA is PvdA light geworden en de VVD heeft eigenlijk gewoon geen visie. Dan maar de minst slechte kiezen.

    De PVV is al helemaal niet serieus te nemen, waardoor ook de islam kritiek, die er best mag zijn, compleet belachelijk is gemaakt.

    (in antwoord op Apekool)
    • Barry Gillis

     Je kunt natuurlijk zelf een partij beginnen met de juiste degenlijkheid.

     Je hebt tenminste een enkel goed idee, kun je eventjes uitleggen wat de kerngedachte van jouw nieuwe rechtse partij zullen zijn?

     Zonder programma waar de mensen achter kunnen staan geen partij natuurlijk.

     (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      ?? U zegt dat ik maar een partij moet beginnen, en vervolgens moet ik u uit gaan leggen waar mijn partij voor staat?

      Ik begin geen partij en stem op de partij die mijn ideeën het meest benaderd, en dat is de laatste keer de VVD geweest. En ik heb geen spijt van m’n stem.

      (in antwoord op Barry Gillis)
     • Barry Gillis

      Lezen!

      Ik zeg u “kunt”, dat is niet gelijk aan “moet”

      Maar u kiest voor de minst slechte, een partij zonder visie. Klinkt alsof u een visie heeft, is dat geen basis voor een partij?

      (in antwoord op RhodBerth)
  • PaulusJ

   Jij gelooft van Jole? Hahahahaha.
   De Goebbeliaanse Varaman en PvdAactievoerder?
   Wiens Joopmotortje loopt op staatscenten, dat dan weer wel.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 3. besserwessie

  Als deze veslaggeving klopt dan heeft schippers geen ruggengraat.

Reacties niet toegestaan