Gemiddeld Tweede Kamerlid heeft slechts 3 jaar ervaring

Een gemiddeld Tweede Kamerlid dat na de verkiezingen van september op het parlementaire pluche plaatsnam, heeft slechts 3 jaar ervaring. Dat blijkt uit een data-analyse van Sargasso en het ANP. Sinds 1850 is het niet meer voorgekomen dat, direct na een verkiezing, zo'n onervaren Kamerlid aan de slag ging. In 2010, toen het kabinet-Rutte I aan haar regeerperiode begon, was de gemiddelde ervaring in de Tweede Kamer 4 jaar. In 1989, toen het kabinet-Lubbers III zitting nam, hadden de Kamerleden gemiddeld bijna 7 jaar ervaring. De gemiddelde leeftijd van Kamerleden is overigens net geen 44 jaar. Farshad Bashir (SP) is met zijn 24 jaar de benjamin van de Kamer, de 67-jarige Jan de Wit (eveneens SP) is juist de nestor.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Willem Brouwer

  Blijkt ook wel aan de kennis en ervaring in de 2e kamer. De 2e kamer is eerder een doorloopkamp naar een mooie goedverdienende baan in het bedrijfsleven dan een afspiegeling van de Nederlandse bevolking.

 2. WimB

  Ik zit niet zozeer met het gebrek aan ervaring in de 2e kamer, de vaak beperkte ervaring buiten de 2e kamer baart me meer zorgen.

 3. grasspriet

  Wat maakt het uit, liegen en bedriegen kan iedereen toch?
  Ik hoor het tenminste dagelijks vanuit Den Haag.

Reacties niet toegestaan