De kans om voor een misdrijf te worden gepakt en te worden bestraft is in Nederland erg klein

De kans om voor een misdrijf te worden gepakt en te worden bestraft is in Nederland erg klein. Ook de gemiddelde hoogte van de straf en het strafrisico zijn zeer beperkt, schrijft NRC Handelsblad vandaag. Misdaad lijkt, in puur economische termen, makkelijk te lonen. Dit blijkt uit een studie van de Leidse rechtseconoom Ben van Velthoven. Het strafrisico (het product van pakkans en gemiddelde strafmaat) in Nederland blijkt tussen 1950 en 1980 'gigantisch gedaald'. Sinds de jaren '80 is het weer gestegen – in 2004 was de rechtsstaat weer even streng voor criminelen als in 1970. Sindsdien is het strafrisico echter weer met een kwart gedaald. Als het strafrisico nog verder afneemt, zal binnenkort de criminaliteit weer stijgen, voorspelt Van Veldhoven. Die daalt nu al een flink aantal jaren.  Er zijn minder ophelderingen door de politie, minder schuldigverklaringen door de rechter en ook minder vrijheidsstraffen. Lees meer in NRC

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  En dan heb je ook nog eens de PvdA in de regering, vrienden van de daders. Waar men niets geeft om slachtoffers en het straffen van criminelen het liefst compleet zou willen afschaffen. Sterker nog, ze zeggen het nog hardop ook.

  Hard optreden werkt; zie bijvoorbeeld New York. En al zou het niet werken, dan maakt mij dat nog niet zo veel uit. Mild straffen werkt al helemaal niet, heeft ook nooit gewerkt. Bovendien wil ik criminelen zo lang mogelijk uit de samenleving verwijderd zien. We moeten wat dat betreft ook maar eens van het rare idee af dat je zulke mensen kunt heropvoeden en terug kunt laten keren in de samenleving als normale, nette, fatsoenlijk burgers. Dat gebeurt namelijk vrijwel nooit.

  In de Stentor stond overigens laatst ook al een bericht over de belachelijk lage straffen in Nederland en het softe beleid dat buitenlandse criminelen aantrekt:
  http://www.destentor.nl/inbox/hermesinbox/12071354/Politie-heeft-geen-grip-op-inbrekers.ece

  Het is prijsschieten hier in Nederland als je crimineel bent. Een walhalla.

  • Niegol

   moeilijk he, lezen?

   sinds 2004 is het strafrisico met een kwart gedaald. Wie o wie heeft in die tijd het meest in het kabinet gezeten?

   oh ja! CDA en VVD…
   Lastig he, als feiten je mooie “linkse kerk bashen” in de weg staan…

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Prikker

    Feiten doen er zelden toe als je vanuit de onderbuik redeneert.

    (in antwoord op Niegol)
 2. Willem-jan Mandersloot

  De kans om gepakt en gestraft te worden is dus wel degelijk van invloed op toe/afname van criminaliteit. Open deur …..

 3. Dirk Zeeman

  @Genuine_Defector: Als het hier zo goed geregeld is voor criminelen, en als je het zelfs een walhalla noemt, waarom ben jij dan nog geen crimineel? Of zijn er toch andere factoren die ook van invloed zijn?

 4. besserwessie

  The Dutch are soft on crime zeiden Amerikanen al 30 jaar geleden.
  Met de PvdA in de regering neemt het criminelen knuffelen weer toe.
  Een ramp voor de normale burger.

Reacties niet toegestaan