Akkoord klaar, woord nu aan de fracties

Politiek
woensdag, 15 mei 2024 om 16:31
bijgewerkt om woensdag, 15 mei 2024 om 16:41
anp 498495936
Na een aantal uren waarin nieuwe obstakels moesten worden overwonnen hebben de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB nu een akkoord bereikt dat de basis moet worden van een nieuw kabinet. De moeilijkheden van vandaag zouden betrekking hebben gehad op de nieuwe pensioenwet.
Over de beoogde premier is wel gesproken, maar er is nog geen besluit genomen.
Het woord is nu aan de fracties die daarover een oordeel moeten vellen en ook amendementen kunnen indienen. Over die amendementen wordt dan later vandaag of morgen verder gesproken.
Voor de PVV is het een primeur. De partij van Geert Wilders deed weliswaar eerder al mee aan kabinet Rutte-I, maar bekleedde daar slechts de gedoogpositie. Nu stapt de partij daadwerkelijk in een kabinet en zal de PVV ook bewindspersonen gaan leveren.
Er wordt tegenstand verwacht in de VVD-fractie. Yesilgoz: ,,Je zet toch kaders voor een volgende regering." Of vandaag het coalitieakkoord nog formeel gepresenteerd wordt, is onbekend. Yesilgöz zegt dat het nog lang kan duren voordat haar Kamerfractie de deal besproken heeft. ,,We gaan ook eten, we nemen de tijd."
De nieuwe premier krijgt een belangrijke taak bij het samenstellen van zijn ministersploeg. Die komt, meer dan bij voorgaande kabinetten, los te staan van de Tweede Kamerfracties van de vier partijen, zo is de bedoeling. Dat wil zeggen dat zij ook naar andere Kamermeerderheden dan die van hun eigen partijen op zoek mogen.