Boris Johnson en zijn vriendenkabinet: 'De dood of de gladiolen'

Politiek
donderdag, 25 juli 2019 om 11:47
welingelichtekringen header 1
Boris Johnson heeft direct na zijn aanstelling als premier van het Verenigd Koninkrijk alle May-sympathisanten in het kabinet ontslagen en er ministers neergezet die voor een Brexit zijn. Sterker nog, ze moesten allemaal een document ondertekenen waarin ze aangeven akkoord te gaan met een 'no deal' Brexit.
Met de samenstelling van zijn kabinet heeft Johnson duidelijk de hoop opgegeven om de twee flanken van de Conservatieven bij elkaar te brengen. Dat blijkt, zo schrijft de Volkskrant uit de reacties. "Nick Boles, een Conservatief die de fractie eerder dit jaar gedesillusioneerd verlaten heeft, beweerde dat ‘Thatcher-idolaten, libertariërs en No Deal Brexiteers de controle hebben overgenomen’", schrijft de krant. "Anderen spraken over een reünie van de Vote Leave-campagnegroep die het EU-referendum drie jaar geleden onverwacht had gewonnen."
Politieke experts noemen het een 'dood of de gladiolen'-kabinet: het draait niet om langdurig regeren, maar wel om snelle verkiezingen winnen. Opvallend detail: De jongere broer van Johnson heeft als enige remainer een post gekregen in het kabinet. Broer Jo pleit voor een tweede referendum, terwijl Boris een harde Brexit wil doorvoeren.
Bron(nen): De Volkskrant