Boris Johnson tegen rebellen: Stem je tegen dan kun je vertrekken

Politiek
maandag, 02 september 2019 om 9:49
welingelichtekringen header 1
Conservatieve Parlementsleden hoeven zich niets in hun hoofd te halen: als ze met de oppositie meestemmen tegen een no-deal-Brexit worden ze genadeloos uit de partij gegooid. Dat heeft de partijtop de parlementariërs laten weten.
Johnson blijft volhouden dat het mogelijk is om een nieuwe deal uit te onderhandelen met de EU, maar dat dit alleen kan als wordt geloofd dat een no deal een serieuze optie is.
De Britse premier zet zijn laatste troefkaart in: wie tegenstemt kan vertrekken, maar vooralsnog lijken opstandige Parlementsleden niet onder de indruk. Vermoedelijk is er een twintigtal Conservatieven, waaronder parlementsleden die minister waren onder May, dat bereid is om tegen Johnson in te gaan.
De rebelse Parlementsleden reageren verontwaardigd. In The Guardian zegt iemand: “Een regering die een meerderheid van één zetel heeft en zegt geen verkiezingen te willen, dreigt nu om twintig parlementsleden te schorsen?”
Sommigen menen dan ook dat Johnson bewust aanstuurt op nieuwe verkiezingen en dan de schuld wil geven aan de opstandige parlementariërs. Volgens de BBC zou de premier een nieuwe gang naar de stembus deze week al bekend kunnen maken.
Bron(nen): The Guardian