Brussel fluit Rutte terug: Overwinning helemaal niet zo groot

Politiek
woensdag, 22 juli 2020 om 14:03
welingelichtekringen header 1
Premier Rutte riep zichzelf na de EU-top als winnaar uit, vooral omdat hij een 'noodrem' uit het vuur had gesleept: de geldstroom uit het coronafonds zou kunnen worden gestopt als een land niet genoeg hervormt. Het gaat echter niet om een stop van de betalingen, maar slechts om een pauze, zegt Brussel nu.
Woensdag lichtte de Europese Commissie de 'noodremprocedure' toe. Het komt erop neer dat de politiek leiders de geldstroom naar een land kunnen pauzeren als er te weinig hervormingen worden doorgevoerd. Daarna hebben ze maximaal drie maanden de tijd voor discussie. Komen ze er niet uit, dan kan uiteindelijk de Commissie met een gewone meerderheid besluiten om de betalingen te hervatten. Het gaat dus enkel om een betalingspauze, benadrukt de Europese Commissie.
De uitleg van Rutte dinsdag was anders. De premier zei dat betalingen langdurig gestaakt kunnen worden bij gebrek aan hervormingen. "Je probeert er met drie maanden uit te zijn. Maar als het niet lukt met drie maanden mag het ook langer duren," klonk het.
Rutte heeft dus helemaal niet zoveel voor elkaar gekregen in die vier dagen en nachten vergaderen. Wel heeft half Europa nu een hekel aan hem.
Bron(nen): De Volkskrant