Buitenlandse Zaken sloeg hulp Rode Kruis af bij het redden van Afghanen

Politiek
door Dirk Jan van Baarwoensdag, 06 oktober 2021 om 6:46
anp 437739311 1
Het Rode Kruis heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken eind augustus tevergeefs hulp aangeboden, nadat de luchtbrug met Afghanistan wegviel. Het aanbod bevatte onder meer het opzetten van hulplijnen en het bieden van psychosociale hulp aan de achterblijvers, schrijft de Volkskrant. Het departement ging tot nu toe niet in op het aanbod.
Volgens een woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis was het een "algemeen aanbod" om de beschikbare kennis en expertise binnen de organisatie in te zetten voor deze bijzondere situatie. Behalve het opzetten van hulplijnen en het bieden van psychosociale hulp, zou het ook kunnen gaan om het herenigen van families die elkaar tijdens de vlucht zijn kwijtgeraakt.
Buitenlandse Zaken zegt in een reactie dat het eigen mensen heeft voor psychosociale hulp voor haar personeel, inclusief het lokale personeel van de ambassade in Kaboel. "We hebben daar veel aandacht aan besteed, omdat veel medewerkers met zeer moeilijke omstandigheden geconfronteerd zijn geweest."
Bron(nen): Volkskrant