Cameron, wie weet een groot succes

Politiek
door Admin
vrijdag, 14 mei 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het liefst had The Economist 1 partij gezien die de Britse verkiezingen had gewonnen en dan met een sterk mandaat. Maar wat is de praktijk? Een coalitie waarbij beide partijen (Conservatieven en Liberalen) water bij de wijn moesten doen. Toch zijn de voortekenen gunstig. De omstandigheden dwingen beide partijen op volle kracht voorwaarts te gaan. Het kwakkelende onderwijs zal een flinke injectie krijgen, het land wil een miitaire grootmacht blijven en kansloze immigranten kunnen de komst naar het Verenigd Koninkrijk dadelijk wel vergeten. Ook van het belastingfront is er goed nieuws: geen hogere lasten, maar minder overheidsuitgaven is het doel. De financiële markten zijn op dit moment hypergevoelig voor overheden die in eigen kosten durven te snijden en David Cameron lijkt dat goed te begrijpen. 
Ook zijn er verwachtingen dat het Britse kiesstelsel zal worden gemoderniseerd. Cameron beloofde een referendum over dit onderwerp en wie weet krijgen de volgende keer ook kleinere partijen de kans om tot het parlement door te dringen.
Verder is opvallend dat de nieuwe premier beheerst opereert en een deugdelijke samenwerking met de Liberalen lijkt te ambiëren. Kortom, zegt The Economist, good deal.
Bron(nen): The Economist