Chinezen willen de macht

Politiek
zaterdag, 28 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Er smeult iets in China. Net als ten tijde van de Boxeropstand hebben veel Chinezen onvrede over de ondergeschiktheid van hun grote land aan het westen. Er is mede vanwege dat sentiment een stormloop op een pas verschenen boek met de titel 'Ongelukkig China.' Het beleeft druk na druk en is onderwerp van verhit debat.
Het boek verkondigt een duidelijke stelling: China moet zijn rechtmatige plaats opeisen in de wereld. En dat is een veel grotere plaats dan de huidige. Song Qiang, een van de vijf auteurs, zegt dat er voor een rijzende macht als China twee mogelijkheden zijn: de baas worden of ondergeschikt blijven. Song Qiang en de zijnen kiezen voor het eerste.
Wang Xiaodong, een andere van de schrijvers, stelt vast dat de VS bij de crisis als wereldleider hebben gefaald. China kan dus beter het leiderschap overnemen.
De jongeren in China zijn vol van het boek. Tik op Qihoo, de zoekmachine, de boektitel in en je krijgt meer dan een miljoen hits. En er wordt zeer veel over geblogd en gesproken. De schrijvers geven kennelijk stem aan de frustratie van veel jongeren die vinden dat het Chinese leiderschap zich veel zelfbewuster moet opstellen op het wereldtoneel.
Zoals een blogger het stelt: de vijf schrijvers kunnen zo het roer overnemen van het zittende politbureau en de wereldmacht in een paar jaar vormgeven. De South China Morning Post noemt het veelzeggend dat de autoriteiten het boek niet hebben willen tegengaan. "Kennelijk hebben ze in Peking geen bezwaar tegen dit ultra nationalistische geluid."