Eindelijk opstand in het CDA. Maar netjes, uiteraard

Politiek
dinsdag, 23 augustus 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Écht, zegt Paul Schenderling, een van de oprichters van een website die het CDA moet veranderen, „We doen het met de beste bedoelingen.” En die zijn? „We willen voorkomen dat de partij achterhaald wordt en bij de volgende verkiezingen weg is.” Een jaar na de zomer waarin het CDA werd gehalveerd en verdeeldheid ontstond over regeringsdeelname en de partij uiteindelijk instemde met een minderheidskabinet, heeft een groep CDA’ers een website gelanceerd. Dit meldt de NRC. Op de site moet gediscussieerd worden en mogen onverwachte ideeën geopperd worden. Schelden mag niet, „maar prikkelen wordt dan wel weer gewaardeerd”. De partijleiding moest van het NRC horen dat er gestookt wordt.
Het is de tweede opstandelingenbeweging. Vorig jaar werd al het 'Slangenburgberaad' opgericht. Dit communiceert in een gesloten groep op netwerksite LinkedIn. Alleen CDA-leden zijn welkom. Het beraad bestaat uit (oud-)Tweede Kamerleden, burgemeesters, wethouders, Statenleden en CDA’ers uit het bedrijfsleven en bij de overheid. Nadat het bestaan publiek was geworden, groeide het van 250 naar 600 leden.
Hein Pieper, tot vorig jaar Kamerlid, was een van de Slangenburgoprichters en staat ook aan de basis van christendemocraat.nl. Volgens hem is het goed als „Het politieke debat ontbreekt bij meer partijen, maar vooral bij het CDA”, zegt Pieper. Een gevolg, meent hij, van kabinetsdeelname. „Dan moet je namelijk elke dag nieuw beleid maken.” Koppejan heeft geen officiële rol, maar opmerkelijk is wel dat hij intensief betrokken is bij de oprichting. Hij woonde meer dan tien vergaderingen bij en wist als oud-internetondernemer wie te bellen met welke vragen. „Ik sta hier volledig achter”, zegt Koppejan, „ik wil daar ook niet geheimzinnig over doen. Het is goed dat bij het CDA in alle openheid discussie wordt gevoerd over onze toekomst.”
Bron: NRC