Er is een tsunami aan lege bedden in AZC's

Politiek
dinsdag, 07 juni 2016 om 8:12
15 10 2015 protest steenbergen azc ok
Zelfs De Telegraaf maakt zich grote zorgen: er komen te weinig nieuwe asielzoekers.
De asielinstroom is nu zo laag dat er voor het einde van het jaar sprake is van een overschot van duizenden lege bedden. Afgelopen oktober waren er nog 50.000 bedden bezet, inmiddels is dat aantal onder de 40.000 gezakt.
Daarmee is op dit moment bijna tachtig procent van de bedden in gebruik. Iets minder dan de helft daarvan wordt bezet door vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning die recht hebben op een huis. Als gemeenten deze mensen sneller huisvesten daalt de bezetting nog verder.
„Met de capaciteit die we nu hebben hoeven we geen beroep meer te doen op sporthallen”, zegt woordvoerster Alet Bouwmeester van het COA. „We kunnen het nu aan.” Dat is een understatement.
Uitbreiding lijkt met de huidige instroom - in april minder dan duizend nieuwe asielzoekers- overbodig geworden. Maar de gemeenten laten zich niet zo maar afschrikken. Asielzoekers leveren immers geld op. In heel Nederland rijzen nieuwe opvangcentra volgens De Telegraaf daarom uit de grond. Binnen een jaar komen er twintigduizend bedden bij in nieuwe centra, blijkt uit een overzicht van het COA.
In totaal is voor ruim 24.000 opvangplaatsen de afgelopen maanden groen licht gegeven door gemeenteraden. Dit aantal is exclusief de vakantieparken die alleen in het laagseizoen door het COA kunnen worden gebruikt, maar exclusief verschillende noodopvangcentra die op termijn sluiten.