EU-buitenlandchef Borrell noemt topdiplomaten traag, nutteloos en arrogant

Politiek
woensdag, 12 oktober 2022 om 11:31
welingelichtekringen header 1
EU-buitenlandchef Josep Borrell is niet te spreken over zijn topdiplomaten. Hij vindt ze traag, ineffectief en neerbuigend over de landen waar ze werken.
Ook heeft hij tegen de ambassadeurs gezegd dat ze veel te laat de Russische invasie in Oekraïne zagen aankomen, schrijft The Guardian. Borrell, oud-minister van Buitenlandse Zaken in Spanje, staat erom bekend dat hij geen blad voor de mond neemt.
Zo zei hij verder dat het diplomatennetwerk van de EU soms minder informatie had dan de krant. "Ik wist meer van wat er ergens gebeurde door de kranten te lezen dan jullie rapporten."
En hij is nog niet klaar. "Ik zou de best geïnformeerde man ter wereld moeten zijn. Gedraag je eens alsof je een ambassade bent: stuur een telegram, een mail en doe het snel, reageer!"
VS beter op de hoogteDe EU had de aanval van Rusland op Oekraïne niet voorspeld, waardoor Borrell afhankelijk was van Amerikaanse waarschuwingen. Hij vertelt dat hij twee dagen voor de invasie een telefoontje kreeg van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken. "Hier in Brussel kwamen de Amerikanen ons vertellen: 'ze gaan aanvallen, ze gaan aanvallen'. En wij konden het niet geloven."
Tenslotte beschuldigde Borrell zijn diplomaten nog van een gebrek aan empathie en van arrogantie richting hun collega's in de landen waar ze werken. "Wij denken dat we beter weten wat goed is voor andere mensen. We onderschatten de rol van emoties en identiteitspolitiek."
Iemand die aanwezig was bij de toespraak vertelt dat sommigen zich aangevallen voelden, terwijl anderen hem gelijk gaven. "Ik denk dat het over het algemeen goed ontvangen werd, omdat hij een punt had."
Bron(nen): The Guardian