Europa verplicht huiseigenaar tot milieu-investering bij grote verbouwing

Politiek
door Dirk Jan van Baarmaandag, 06 december 2021 om 5:43
13644352 m
Europa legt duurzaamheidseisen op aan woningen en kantoren die 'ingrijpend worden gerenoveerd'. Het kan betekenen dat, wie het dak vervangt, zonnepanelen moet plaatsen, schrijft het FD. Een warmtepomp of biomassaketel voldoet ook, aldus minister Ollongren. De VVD is faliekant tegen de verplichting, maar minister Ollongren zegt dat een boete van de Europese Commissie dreigt als Nederland de eisen niet doorvoert.
Het venijn van de wetgeving zit in wat een 'ingrijpende renovatie' is en wat niet. Volgens de minister is verduurzaming verplicht indien '25% van de gebouwschil wordt vernieuwd en de verwarmings- of koelinstallatie wordt vervangen'. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn als een huizenbezitter dak of gevel en minstens één derde van de verwarmingsradiatoren vervangt.
'Huiseigenaren stimuleren tot verduurzaming is belangrijk, maar verplichten is niet wat we in het Klimaatakkoord hebben afgesproken', zegt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis tegen het FD.
Onno Dwars, directeur van bouwbedrijf Ballast Nedam Development, is juist voorstander van verplichte verduurzaming. 'Een slecht geïsoleerde woning is een milieudelict. Het is belachelijk dat we hier pas werk van maken onder druk van de EU. We rijden toch ook niet meer in auto's zonder katalysator?'
Bron(nen): FD.nl