F16-vlieger nog altijd verdrietig van bom die vier burgers doodde

Politiek
door Gerard Driehuisdinsdag, 05 november 2019 om 6:37
4d9ba5fa858d406bb9c3393f3739ebd2 0
„Ik heb levens beëindigd van mensen die er niks mee te maken hadden. Het is een klap in je gezicht. Het druist in tegen alles waarvoor je daar bent.” F-16-vlieger Stefan doet in De Telegraaf zijn verhaal: hoe hij, buiten zijn schuld, het huis van een Iraakse familie raakte. De bedoeling was een steunpunt van IS te bombarderen. Maar het ging mis en 4 mensen die niet bij IS hoorden stierven door zijn bom. „Ik werd misselijk toen ik het hoorde”, zegt jachtvlieger Stefan over het door onjuiste Amerikaanse inlichtingen veroorzaakte vergisbombardement. Hij hoorde weken later dat er iets niet klopte aan de luchtaanval en kreeg daarover pas na maanden zekerheid.
„Het was een officiële missie waarvan we al dagen van tevoren wisten dat we hem gingen doen. Ik was de mission commander, had de hele planning gedaan. Alles tot aan de debriefing was succesvol.”
Een paar weken later kwam het bericht dat er een fout was gemaakt. In het huis waren geen mensen van IS.
¨Verschrikkelijk, ja. Ik voel me medeverantwoordelijk. Ik heb die bom gegooid en heb op de knop gedrukt. Ik heb levens beëindigd van mensen die er niks mee te maken hadden.¨
Bron(nen): Telegraaf