Formatie liep ook stuk op 'inhoudelijke verschillen': minderheidskabinet enige optie

Politiek
woensdag, 01 september 2021 om 11:09
anp 436510514
Vijf maanden geleden was al duidelijk: VVD-leider Rutte wil niet met twee linkse partijen en D66-voorvrouw Kaag wil niet met de ChristenUnie. Dat is nog steeds zo. De enige optie die nu overblijft is een minderheidskabinet.
Politiek verslaggever Ron Fresen legt bij de NOS uit dat het meer is dan een 'niet willen' van beide partijen. "Zelf zeggen PvdA en GroenLinks dat het is mislukt, omdat VVD en CDA bang waren voor de beeldvorming, de angst om als te links te worden gezien. Dat speelt zeker een rol, maar inhoudelijk waren er toch ook wel verschillen, ook al is daar nauwelijks over gepraat."
Fresen verklaart: "De VVD wil echt andere dingen met de inkomensverschillen dan de PvdA. Op het gebied van het klimaat denken ze echt anders dan GroenLinks. Tegelijkertijd weet Rutte dat ook een nieuw kabinet veel moet doen aan klimaat, zorg en onderwijs. Daar wil hij liever geen links stempel op."
Omdat D66 de ChristenUnie blijft uitsluiten, ligt een minderheidskabinet het meest voor de hand. De VVD wil daar graag het CDA bij. "Maar D66 wil dat liever niet, want dan zou de coalitie te rechts, te conservatief worden."
Fresen begrijpt dat van Kaag, maar benadrukt ook dat het CDA zich al eerder soms behoorlijk progressief toonde. "Op migratie heeft het CDA het verschil gemaakt bij het mogelijk maken van het kinderpardon en ook nu maakt de partij zich hard voor de Afghaanse vluchtelingen."
Bron(nen): NOS